RYMDEN | Har du sett konstiga ljusprickar som rör sig över himlen?

• ASTRONOMI • SATELLIT | KOMET / Rymdstyrelsen

BILDEN: Starlink.
>>
Har du sett något konstigt på himlen på sistone? Ljusprickar som rör sig snabbt över ditt huvud, ibland i par eller till och med i en lång rad tiotals åt gången. Då har du nog med största sannolikhet lyckats få en glimt av Starlink-satelliterna. SpaceX projekt med att förse hela jorden med snabbt bredband från rymden. Missa inte dessa samt kometen ATLAS som förhoppningsvis kommer ge oss ett spektakulärt skådespel i april.

Starlink är rymdföretaget SpaceX:s storsatsning på att förse hela världen med snabbt och pålitligt internet. Målet med Starlink-projektet är att ha tiotusentals satelliter i bana runt jorden som alla ska kunna leverera en internetuppkoppling. Detta betyder i teorin att en person mitt på grönlandsisen skulle kunna få samma möjlighet till bredbandsuppkoppling som en person i exemplevis Skåne. Sex uppsändningar av Starlink-satelliter har hittills gjorts, den första i maj 2019 och den senaste den 18 mars i år. Sammanlagt finns i nuläget 297 aktiva satelliter i formation runt jorden men SpaceX har tillstånd till att sända upp 12 000 till och förhoppningen är att till sist ha hela 42 000 Starlink-satelliter i bana runt jorden inom en snar framtid. I år hoppas man kunna driftsätta Starlink för invånare i USA och Kanada och 2021 resten av världen.

Komet på väg
Vi på Rymdstyrelsen har fått flera frågor från allmänheten där personer sett ett pärlband av ljusprickar röra sig på himlavalvet och det är med största sannolikhet just Starlink-satelliterna. Just nu rör sig nämligen ”Starlink 3” (de satelliter som sköts upp som nummer tre i ordningen) i en bana som gör att de blir synliga från främst södra Sverige. På hemsidorna Heavens-above.com och Stuff.inspace kan man se vad som rör sig ovanför oss just nu.

<<
_______________________________
Artikelförfattare:

Fler nyheter

TIPS & RÅD
Våren är här – så gör du om du hittar en djurunge

F&V
Nya mekanismer bakom antibiotikaresistens

INSÄNDARE:
Raggmunk och fläsk … Och spårväg!

FOLKLIGT
Festligt på Fyrisgårdens Broloppis

SPORT
Uppsalas Patricia Kamga slog svenskt juniorrekord

UPPSALA SÖDRA
Nu upphandlas byggandet av Uppsalas spårväg