REGION UPPSALA —
Diabetesvården i länet rankad bäst i landet för tredje året i rad

KROPP OCH HÄLSA
För tredje året i rad rankas diabetesvården i Region Uppsala som bäst i Sverige.

Det framgår av Diabetesbarometern från Svenska Diabetesförbundet, som utgår från en patientenkät och behandlingsresultat från Nationella diabetesregistret för de allra viktigaste delarna av vården.

För tredje året i rad rankas diabetesvården i Region Uppsala som bäst i Sverige. Det framgår av Diabetesbarometern från Svenska Diabetesförbundet, som utgår från en patientenkät och behandlingsresultat från Nationella diabetesregistret för de allra viktigaste delarna av vården. Svenska Diabetesförbundet

– Region Uppsala får klart högst poäng i riket. Det är verkligen roligt, inte minst för våra patienter med typ 1 och typ 2-diabetes, att vi sticker ut igen på detta positiva sätt med en tydlig förstaplats, och detta för tredje året i rad, säger Jarl Hellman, diabetesansvarig överläkare på Akademiska sjukhuset samt ordförande i det lokala Diabetesrådet i Region Uppsala.

Det positiva resultatet menar han beror på ett gott lagarbete mellan många olika professioner och eldsjälar inom primärvården och sjukhusvården på Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping, men även samarbetet med Uppsala universitet. Likaså att det finns ett strukturerat kvalitetsarbete över tid. Basen för det ständiga förbättringsarbetet finns i Nationella diabetesregistret.

Det är tredje året som Svenska Diabetesförbundet publicerar Diabetesbarometern, en rapport som jämför regionerna när det gäller genomförda uppföljningar av patienters hälsa och behandlingsresultat. Rapporten baseras på en enkät som besvarats av personer med diabetes samt behandlingsresultat från Nationella Diabetesregistret för 2023. Enligt Jarl Hellman gör detta sammanställningen unik och mycket mer djup kontra enbart registerdata. Svarsresponsen för enkäten låg kring knappt 40 procent. Cirka hälften av de svarande har typ 1, resten typ 2-diabetes.

Närmare 600 000 personer lever med diabetes i Sverige. Det är en kronisk sjukdom som kräver en omfattande egenvård och ställer stora krav på sjukvården. Personer med diabetes behöver stöd, utbildning och tillgång till behandlingsmetoder och tekniska hjälpmedel utifrån individuella förutsättningar.

– I Uppsala finns ett särskilt utvecklat samarbete mellan sjukhusvård och primärvård med ett högst välfungerande diabetesråd lokalt. På sjukhuset tog arbetet extra fart vad gäller typ 1 diabetes i och med uppstarten av så kallad ”värdebaserad vård” för flera år sedan. Det gav ett ännu större fokus på att arbeta efter gemensamma mål och att dessutom även inkludera patientrepresentanter i denna viktiga process. Dessutom finns sedan 2012 ett särskilt Centre of Excellence för typ 1 diabetes på Akademiska sjukhuset, för de mest komplexa patienterna vilket också betyder mycket, förklarar Jarl Hellman.

Samtidigt påpekar han att det rent generellt finns alldeles för stora skillnader mellan olika regioner och att det finns stora förbättringspotentialer även för Region Uppsala inklusive Akademiska sjukhuset.

 

Extern skribent: Region Uppsala

 

EXTRALÄSNING:
Idag, den 14 november, infaller Världsdiabetesdagen och med anledning av det vill vi även tipsa om vår medarbetare Tove Foucards intervju med Tess Jansson som diagnosticerades med diabetes typ 1 som elvaåring. Du kan läsa den via den här länken eller under fliken ovan (Senaste numret → Tidigare nummer för nerladdning). Artikeln är hämtad från magasinets höstnummer (# 3) 2024.

Tess och hennes hund Alvin.
Foto: Tove Foucard.
 

 

 

 

 

 

Fler nyheter

DHR —
”Snö är ingen naturlag”

DJUR & NATUR —
Åtgärder för att stoppa invasiv plattmask

VÅREN 2025 —
Vårens höjdpunkter på Stadsbiblioteket

UPPSALA ÖST —
Projektet bakom den nya Kvarngärdes-
skolan får pris

STATISTIK —
Uppsalas befolkning fortsätter att växa

SENIOR —
HjärnGreppet – Livsstilsprogramet för seniorer i Uppsala