Ny bok om Uppsalas offentliga konst

• KULTUR • NY KONSTBOKUppsala kommun (Uk)
>>
Onsdagen den 22 januari släpps den nya konstboken »Mod, minnen och äventyr – en vandring för stora och små bland Uppsalas offentliga konst« av Johanna Uddén. Då leder (bl.a.) Anna Ehn, chef för offentlig konst, ett samtal om boken med Johanna Uddén. Releasen är ett samarbete med Bror Hjorts hus. Bokens bilder är tagna av Uppsalafotografen Stewen Quigley.
.

– Det är viktigt att använda vår offentliga konst och se till att fler får njuta av den. Jag tänker att den här boken kommer att leda till att både barn och vuxna får upp ögonen för den fina konstskatt som finns runt om i vår kommun, säger Linda Eskilsson, kulturnämndens ordförande (MP)
.


BILDEN: Mod, minnen och äventyr – En vandring för stora och små bland Uppsalas offentliga konst.
Författare Johanna Uddén. (Foto: Stewen Quigley)


– Konst är viktigt för alla, oavsett ålder eftersom konst handlar om livet Jag saknade något om konst i Uppsala som vände sig till barn. Jag presenterade min idé för de ansvariga på Uppsala kommun och nu har vi boken i handen, säger författaren Johanna Uddén.
Mod, minnen och äventyr är en lättläst konstbok för barn och vuxna om utvalda offentliga konstverk i Uppsala kommun. Boken kan användas för egna konstpromenader. Den kan även användas i skolor och på förskolor.

I den nya konstboken presenteras tolv av Uppsalas drygt hundra offentliga utomhuskonstverk med karta över var konstverken finns. Läsarna får hjälp att se konstverken med nya ögon. Till exempel i berättelsen om Jona som slukades av en val, om pojken som bär på vingar av grenar och historien om någon som har en väldigt stor parkbänk.

– Konstverken finns på plats och är tillgängliga kostnadsfritt för alla, året runt och dygnet runt. De bär på en historia och det finns en tanke bakom varför konstverken kom på plats just där de är säger författaren Johanna Uddén.

Johanna Uddén har varit verksam inom Uppsalas konstliv i trettio år. Hon är bland annat föreläsare och konstpedagog utöver konstskribent. Hon är även verksamhetsledare för Konstfrämjandet Uppland.

<<
___________________________________________________________
Artikelförfattare: Joakim Bjelkås, kommunikatör vid Uppsala kommun

Fler nyheter

SPORT
Uppsalas Patricia Kamga slog svenskt juniorrekord

UPPSALA SÖDRA
Nu upphandlas byggandet av Uppsalas spårväg

F&V
Robotars känsel kan bli lika snabb som människans

ONLINE
Wikområdets historia digitaliseras och tillgängliggörs

SENIOR
Följ med Träffpunkter 65+ ut för en dag i gemenskap och rörelse

NYTT PROJEKT
Ungdomar ska öka kunskapen om hedersrelaterat våld och förtryck