Uppdatering från Naturskyddsföreningens Operation: Rädda bina

| SVERIGE-NATUR / POLLINERING / NATURSKYDDSFÖRENINGEN / OPERATION. RÄDDA BINA |

Något som engagerat oss på UM Luthagsnytts redaktion de senaste åren är våra pollinerares (bina, humlor m.m.) alltmer utsatta situation. Vi har i tidigare nummer av såväl pappersutgåvan som webb-motsvarigheten visat på hur du som enskild kan göra skillnad för vår framtida flora och natur i form av till exempel Vildbi-hotell, vilka växter som är extra populära och viktiga för pollinerarna o.s.v.
I dag är vi glada att kunna ge en liten återkoppling på alla insatser hittills i form av ett E-mail från Naturskyddsföreningens
Operation: Rädda bina:

>>
Tack alla ni som gör räddningsinsatser!
Det blommar fantastiskt fint på många platser nu. Att göra om en bit gräsmatta till äng sprider sig som en blommande virvelvind genom Sverige. Tack till dig och alla andra som är med och gör räddningsinsatser, och som rapporterat på www.raddabina.nu.

Nu över 4700 insatser!
Det är fantastiskt att se alla vildbihotell, ängar och bivänliga planteringar som skapats runt om i landet. Insatserna är viktiga inte bara för de vilda binas skull, utan också för att vi ska lära oss mer om var och hur vi bäst kan gynna pollinatörer. Så följ hur det går med din insats – dina resultat är värdefulla. I augusti kommer vi be alla att rapportera hur det gått genom att svara på några snabba frågor. Via den här länken som leder till Operation: Rädda bina kan du se en karta över hur arbetet framskrider över landet (scrolla bara ner en bit när du väl kommit in på sidan).

Sju sorters blommor i gräsmattan
Den som har en gräsmattakan göra om en del av den till äng. Ofta ligger många blommor och väntar på att få blomma. Välj ut en del eller delar av gräsmattan och låt blommorna får utvecklas. Det är också viktigt att slå eller klippa ängen när den blommat färdigt och sedan ta bort ”klippet” – då blir det fattigt på näring och rikt på blommor. Läs mer om vilka blommor som är hetast bland pollinerarna!


En gräsmatteskylt som förklarar

Kanske undrar dina grannar varför det blommar så vackert? Via den här länken kan du skriva ut och sätt upp den här populära skylten. Annars går det alltid lika bra att göra en egen. Låt gräsmattan blomma!

______________________
redaktion@luthagsnytt.se
______________________

Fler nyheter

RANKING | Akademiska sjukhuset ett av världens bästa sjukhus

NÄRINGSLIV • SKOLA | Möt morgondagens entreprenörer på UF-mästerskapet

KULTUR | Youssou N’Dour till UKK

FORSKNING | Nytt världsrekord för CIGS-solceller till Uppsala universitet

Vi | Anonyma stödsamtal ska få fler att våga söka hjälp

Enligt redaktören: I am nineteen going on twenty, la la …