0 0
Read Time:1 Minute, 0 Second

| NATUR / FYRISÅN / MARINT / FILM | >>

I april monterades en kamera som filmar alla fiskar som passerar Kvarnfallet via fiskvägen i Rosénparken. Flera hundra aspar leker varje år i Aspforsen och syftet med kameran är att få fram hur många som även vandrar vidare upp mot Ulva kvarn. Sedan kameran monterades har många fiskar passerat, men glädjande nog har även de första asparna nu noterats på film. Den 18 och 21 maj fångades aspen på film när de var på väg norrut i Fyrisån.

Samverkansprojekt ska rädda aspen

Upplands landskapsfisk aspen tillhör de arter som hotas av förstörda lekplatser eller dammar somhindrar fisken att vandra. För att förstärka fiskfaunan i Fyrisån och närmare studera aspens vandring, pågår ett samverkansprojekt mellan Uppsala kommun, Fyrisåns vattenförbund, länsstyrelsen och ett fristående konsultföretag. I projektet ingår att med hjälp av undervattenskameror filma alla fiskar som passerar fiskvägarna.

Fakta om aspen

Aspen är Upplands landskapsfisk. Den är en storvuxen mörtfisk som kan bli upp till 1 meter lång och väga som mest 10 kilo. Den har spetsiga fenor och ett tydligt underbett.  I april leker den i Fyrisåns strömmande vatten. Det är förbjudet att fiska asp i Fyrisån.

| Artikelförfattare: Uppsala kommun / Illustration Luthagsnytt.SE |

_________________________________

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.