Allmänna Sången & Anders Wall Composition Award till Eva Holm Foosnæs

>>

Vinnare av Allmänna Sången & Anders Wall Composition Award 2019 är Eva Holm Foosnæs från Norge med stycket ”The Black Monkey”, baserat på Katherine Manfields dikt med samma namn. Tävlingens syfte är att uppmärksamma kvinnliga tonsättare och att stimulera skapandet av ny konstmusik som kan utveckla körmusicerandet.

När Uppsalakören Allmänna Sången år 2013 firade 50 år som blandad kör beslutade kören tillsammans med Anders Wall att initiera en kompositionstävling för endast kvinnliga deltagare. Resultatet blev Allmänna Sången & Anders Wall Composition Award, en internationell tävling för kvinnliga tonsättare. Priset utgörs av ett diplom, 50.000 kronor och ett kontrakt hos Gehrmans Musikförlag. Tävlingen stöds av Kjell och Märta Beijers stiftelse och Uppsala kommuns kulturnämnd. 

Eva Holm Foosnæs är utbildad pianist och kompositör vid Musikkonservatoriet i Trondheim, Conservatorio di Musica di Perugia samt Robert Schumann Hochschule für Musik i Düsseldorf. Idag är hon verksam i Trondheim som frilansande arrangör, tonsättare, repetitör och ackompanjatör. Eva är dirigent för den prisbelönta kammarkören Aurum, som främst arbetar med nyskriven skandinavisk musik. Som kompositör har hon skrivit musik främst för kör, men även för scen, opera och teater,

Juryns motivering: “Med ett väldigt fint öra för de olika karaktärerna och stämningarna i texten har Eva Holm Foosnæs skapat en imponerande dramatisk komposition med en god känsla för musikalisk form samt med en humoristisk ton. Kompositionen uppvisar en blandning av traditionell harmonik och mer ovanliga element såsom intressanta glissandi och taleffekter. Tonsättaren använder den blandade körens resurser på ett mycket begåvat sätt och ger plats för alla 8 stämmor att synas och höras under verkets gång. Genom att undvika alla extremer i notation och röstanvändning har Eva Holm Foosnæs skapat en mycket användbar komposition som kommer att vara tillgänglig för många blandade körer världen över.”

I årets jury utingick Lone Larsen, Vaclovas Augustinas, Maria Goundorina och Robert Sund. Prisutdelningen äger rum i Uppsala den 25 maj 2019 under Allmänna Sångens årliga vårkonsert. Då kommer även vinnarstycket att uruppföras. 

Artikelförfattare: Anders Walls Stiftelse

Fler nyheter

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”

SJUKVÅRD —
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer