Keramik, metall och ”maskulinitet” i centrum – Veronica Brovall i stor separatutställning på Uppsala konstmuseum

>>

Uppsala konstmuseum presenterar Veronica Brovalls konstnärskap i en stor separatutställning med nyproducerade verk 7 februari – 12 maj 2019. Brovall gör i sina skulpturer en koppling mellan en frustrerad skamfylld manlighet och den utbredda brutalitet som överallt möter oss. Arbetssättet har likheter med 1600-talet barocka traditioner, att avslöja våldet genom att visa det i en extrem och koncentrerad form.

Veronica Brovall är född 1975 och tillhör en generation svenska konstnärer som valt att verka i Berlin och det konstklimat som finns där. Hon arbetar som skulptör och installationskonstnär. I utställningen på Uppsala konstmuseum är det materialen lera, metall och ”maskulinitet” som står i centrum. Titeln Man Drawer hänvisar till en gestaltning av begreppet maskulinitet, men även en form av byrå eller kabinett för traditionellt manliga attribut som hantlar och slipsar. Brovalls starka och expressiva formspråk väcker känslor och ställer saker på sin spets. Utställningen innehåller en stor nyproducerad installation – Man Drawer – samt åtta nya skulpturer från 2018 ståendes på golvet eller hängandes på väggen.

Veronica Brovall, Man Drawer, 2018/2019. Glaserad keramik, lackerat eller pulverlackerat stål.
Foto: Jean-Baptiste Béranger.

Veronica Brovall är utbildad vid konsthögskolan i Umeå. Hon har haft ett flertal separatutställningar i Sverige, Tyskland, Norge, Belgien, Danmark och Vietnam och producerat skulpturer för offentliga miljöer i bland annat Uppsala, Helsingborg, Skövde, Örebro och Umeå.

Bror Hjorths Hus visar utställningen Veronica Brovall – Run back for pants 6 februari – 17 mars.

>> Uppgifter från Uppsala konstmuseum <<

Fler nyheter

SPORT
Uppsalas Patricia Kamga slog svenskt juniorrekord

UPPSALA SÖDRA
Nu upphandlas byggandet av Uppsalas spårväg

F&V
Robotars känsel kan bli lika snabb som människans

ONLINE
Wikområdets historia digitaliseras och tillgängliggörs

SENIOR
Följ med Träffpunkter 65+ ut för en dag i gemenskap och rörelse

NYTT PROJEKT
Ungdomar ska öka kunskapen om hedersrelaterat våld och förtryck