0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second

MANIFESTATION | FÖRINTELSEN | ÅRSDAGEN | ANTIRASISM

>>

Den 27 januari samlas människor över hela världen för att uppmärksamma den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Uppsala kommun uppmärksammar dagen med ett särskilt program på Uppsala Konsert & Kongress och med programpunkter under veckan som bjuder in till samtal om delaktighet, vikten av att minnas vår historia och att värna alla människors lika värde. 

Den 27 januari är det datum som nazisternas största förintelseläger Auschwitz-Birkenau befriades år 1945. FN deklarerade dagen som internationell minnesdag över förintelsens offer år 2005. Sedan 1999 har dagen varit en nationell minnesdag i Sverige. Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och en dag för dem som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde och som vill manifestera sitt engagemang mot intolerans, främlingsfientlighet, rasism, antisemitism och antiziganism. 

– Även Uppsalas historia är en del av förintelsens historia. Vi ska minnas både förintelsens offer, de som demonstrerade mot mottagandet av flyktingar och de som öppnade sina hem för dem. Vi måste också lära av historien och möta de människor som idag flyr undan krig och förföljelse med respekt och medmänsklighet, säger Linda Eskilsson (MP), ordförande i kulturnämnden.

PROGRAM*:
24/1  
18.00 – 19.15 Uppsala stadsbibliotek, Mallas sal
Är inte romska rättigheter mänskliga rättigheter?
Berith Kalander och Domino Kai i ett samtal om romernas situation. Berith Kalander, dotter till Hanna Brezinska, fånge Z-4517, berättar om sin mors upplevelse i förintelselägren. Därefter samtal om hur Förintelsen präglat romer.
Fri entré. Arrangör: Uppsala kommun – en utvecklingskommun för romsk inkludering

27/1
12.00 Fyrisbiografen
De blev våra mödrar – en dokumentär om Förintelsens överlevande i Uppsala av filmteamet Skaparkraft och Susanne Levin. Inledande presentation av Susanne Levin. Fri entré. Arrangör: Uppsala kommun i samarbete med Judiska föreningen i Uppsala

15.00 Uppsala konsert & kongress 
Vi minns Förintelsen – tal av Linda Eskilsson (MP), kommunalråd och Susanne Levin, författare, musikprogram med Trio X, Erik Weissglas och Bahtale Roma. Fri entré. Arrangör: Uppsala kommun i samarbete med Musik i Uppland och Uppsala konsert & kongress. 

*Programmet är ett samarbete mellan kulturnämnden, socialnämnden och kommunstyrelsen.

___________________________________________________________________

Avsändare: Uppsala kommun
_________________________________


Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.