Ua-Alliansen presenterar sin trygghetsbudget

(UPPSALA-ALLIANSEN / TRYGGHETSBUDGET / CENTERPARTIET / KRISTDEMOKRATERNA / MODERATERNA)

>>              
I torsdags (läs 6/12, red anm.)  släppte Uppsala-Alliansen sitt budgetförslag för 2019. Fokus ligger på ett tryggare Uppsala som inte viker undan när kriminella element försöker ta över. Dessutom ska Uppsalaborna kunna känna trygghet i att alla barn ska klara skolan, att de mest utsatta ska få det stöd de behöver samt att alla ska kunna leva på sin lön.

– I valrörelsen sa Alliansen att vi skulle prioritera tryggheten för Uppsalaborna. Det gör Uppsala-Alliansen i denna budget genom satsningar på fler trygghetskameror och ordningsvakter, samtidigt som vi vill fortsätta det nära samarbetet med polisen och ta fram en trygghetsplan för hela Uppsala. Dessutom vill vi införa 24 timmars-garanti för samtal mellan vårdnadshavare och socialtjänst när unga begår brott, säger kommunalråd Fredrik Ahlstedt (M).

Trygghet genom hela livet och trygghet för de allra mest utsatta lägger Centerpartiets gruppledare Zahrah Lifvendahl fokus på.

– Bara för du blir äldre vill du inte sluta välja. Möjligheten att välja genom LOV (Lagen om valfrihet) behöver därför utökas. Dessutom är det stor omsättning på medarbetare i hemtjänsten, vilket gör att många känner sig otrygga. Vi vill införa en garanti så att äldre inte behöver träffa för många olika medarbetare. Slutligen ser vi att personer med behov av kommunikationsstöd ska ges möjlighet att bo på samma serviceboende som andra med samma behov. Det kan till exempel beröra döva och dövblinda, säger Zahrah Lifvendahl (C)

Kristdemokraternas kommunalråd Jonas Segersam lyfter att tryggheten i Uppsalas skolor också behöver öka så att fler tar sig igenom skolan med godkända betyg.

– Uppsala borde toppa skolrankingar, istället ligger vi i botten. Lärare måste få vara lärare och därför föreslår vi lärarassistenter som ska avlasta lärarna, en central analysenhet som bland annat sköter central rättning av nationella prov samt att det tas fram en handlingsplan för att öka tryggheten för lärare som utsätts för hot eller våld. Skolan ska vara en trygg plats för alla, både elever och personal, säger Jonas Segersam (KD).

Moderaternas kommunalråd Therez Almerfors (M) trycker på att allt detta är möjligt att göra samtidigt som det skulle löna sig mer att arbeta i Uppsala-Alliansens Uppsala. Det genom att kommunalskatten sänks med 30 öre och därmed återställs till samma nivå som i början av förra mandatperioden.

– Det är inte rimligt att Uppsalaborna ska betala mer än andra jämförbara kommuner och samtidigt få sämre kvalitet på välfärden. Vi lovar inte allt till alla. I vår budget prioriterar vi välfärdens kärna och lyckas samtidigt få pengar över till en återställning av skatten. Det ska alltid löna sig att arbeta, säger Therez Almerfors (M).

_________________________________________________________________
Signerat Uppsala-Aliansen | redaktion@luthagsnytt.se
_________________________________________________________________Fler nyheter

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”

SJUKVÅRD —
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer