LEVA & VERKA: En hälsokälla:re på Torsgatan 6

(LEVA & VERKA / FRISKVÅRD / MASSAGE / YOGA / TORSGATAN 6 / LUTHAGEN / 2018-4)
>>                 
Vid Torsgatan 6, i hörnet mot Götgatan, går jag ner en trappa och ringer på hos Luthagens Massage & Rehab och Björks friskvård. Där möter mig tre friskvårdsentreprenörer, samtliga verksamma i Luthagen, fulla av entusiasm och framtidstro.

För drygt ett år sedan gick Laila Landberg förbi den då tomma lokalen på Torsgatan, ett kvarter bakom Ica Luthagens Livs, av en ren slump. Hon såg att lokalen var ledig och tog kontakt med bostadsrättsföreningen. Strax därefter påbörjade hon och sambon ett digert arbete med att rusta lokalen. Väggar flyttades, nytt golv lades in, alla rum målades om och kakel sattes på plats. Resultatet blev en trivsam lokal som bland annat rymmer väntrum, behandlingsrum och en större sal för dans och yoga. Laila öppnade Luthagens Massage & Rehab i september 2017 och ett drygt halvår senare flyttade även Björks friskvård in. Det sistnämnda drivs av paret Rosita och Peter Björk.
(Artikeln fortsätter nedanför bilden)

Laila Landberg driver Luthagens Massage & Rehab.   (Foto: P. Strandh © 2018)

Laila, som hade jobbat 30 år inom IT-branschen, hade känt att det var dags att göra något nytt. Hon sadlade om till friskvårdskonsult och har sedermera även utbildat sig till medicinsk massageterapeut med lymfmassage som specialistområde. 2014 startade hon eget och i dag ägnar hon sig åt detta på heltid sen 2017. Framförallt märker hon en ökad efterfrågan på olika lymfbehandlingar där allt från manuell lymfmassage, kurser i egenvård och lymftejpning är hetast.
(Artikeln fortsätter nedanför bilden)

Peter och Rosita driver företaget som bär deras efternamn; Björks friskvård.    (Foto: P. Strandh © 2018)

Peter och Rosita Björk har båda två deltidsanställningar inom skolvärlden. Men deras mål är att verksamheten på Torsgatan 6 snart ska gå så pass bra att de ska kunna ägna ännu mer tid åt sina många planer och visioner för företaget. Rosita arbetar deltid som slöjdlärare och utöver det håller hon kurser i afro dance, ger ansikts- och nackmassage samt kost- och näringsrådgivningar. Peter arbetar deltid som elevassistent. I parets företag är det massagen som är Peters gebit, då han är diplomerad massageterapeut. Massageintresset kom från början genom idrotten, närmare bestämt Tierps Volleyboll, där han under en period var lagledare och senare även massör.

Både Rosita och Peter tycker att deras arbete inom skolans värld och företag handlar om att hjälpa människor – men på olika sätt. Det går inte att ta miste på trions entusiasm inför sina respektive verksamheter. 

– Det är fantastiskt att få möta människor i olika faser av livet, säger Peter som har en stamkund som snart är 80 år fyllda och kommer varje vecka.
Han berättar att allt som sker under massagen alltid är på kundens begäran. De flesta vill vara tysta under behandlingen och det respekteras alltid. Men sedan finns undantagen, som exempelvis Peters 80-åriga stamkund.

– Han vet att jag gillar idrott, och det gör han också, så det brukar bli att jag masserar och vi båda pratar på om diverse idrotter, matchresultat o.s.v. Det är alltid lika trevligt!
Laila betonar att de vill att alla ska känna sig välkomna till deras olika aktiviteter. 

– Vi försöker alltid att utgå från varje persons förutsättningar och behov, säger hon samtidigt som hon skriver en kort markering i den liggare som hon har bakom receptionsdisken. Man tränar helt enkelt efter sin egen förmåga, säger Laila. Så alla har nytta och glädje av att vara med.

Till 2019 planerar företagen olika workshops, bl.a kring lymfsystemet, fördjupning i YinYoga, kurser i sittande massage, massage för husbehov, kost och hälsa, hantera huvudvärk, migrän m.m. Företag, föreningar och kompisgäng har också möjlighet att få skräddarsydda kurser i bl.a livräddande Hjärt- lungräddning.
(Artikeln fortsätter nedanför bilden)

Med hjälp av det undertryck – vilket skapas av koppen (bilden) – kan Laila ”lyfta huden” och på så vis underlätta lymfans flöde.   (Foto: P. Strandh © 2018)

– Vi får väldigt mycket energi av att massera och aktivera våra kunder, det ger oss en boost helt enkelt! Men det borde vi kanske inte avslöja för våra betalande kunder, säger Laila och ler nöjt.
Besök gärna deras öppet husdagar, 8-9 december.

____________________________________
Signerat Maria Klefbeck, foto Peder Strandh
____________________________________

Fler nyheter

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”

SJUKVÅRD —
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer