BILDSPECIAL: Furuvik på Halloween

(FURUVIKPARKEN / BILDSPECIAL / HALLOWEEN / HÖSTLOV)
>>           
Det tar lite drygt en timme med tåget från Uppsala till Furuvik (utanför Gävle) med sitt tivoli och djurpark. Man kan med rätta kalla Furuviksparken för Uppsalas närmaste nöjespark. 
Under vinterhalvåret håller Furuviksparken stängt då det blir för kallt för djuren liksom för alla adrenalinkick-sökande karusellentusiaster. Här finns emellertid ett undantag; höstlovet!

När man anländer till Furuvik med tåg från Uppsala hamnar man precis vid parkens stora entré. Detta med en liten marginal till godo på alla bilresenärer (dock rör det sig bara om ca. 100 meter till bilparkeringen en bit bort). Fördelen med att besöka parken på sommaren är naturligtvis temperaturen och möjligheten att kunna se alla dess djur, att badsugna då kan få sitt lystmäte tillfredsställt och … Ja, det är väl ungefär det som talar till sommarens fördelar. Ett besök nu på höstlovet innebär däremot att köerna, till de åkattraktioner som är igång, i princip är obefintliga. Åk Tornadon om och om igen eller varför inte Extreme, läskiga Spökjakten, den klassiska slänggungan (Kättinggungan) eller någon annan av de öppna adrenalinåken. Observera att om temperaturen faller ner mot nollan så stängs de största och mest snabba karusellerna ner, detta av säkerhetsskäl.

I djurparken
Schimpanserna i byggnaden som har namnet Regnskogen tar däremot emot besökaren med sin naturliga nyfikenhet. Här kommer du som besökare riktigt nära dessa vackra varelser, våra avlägsna släktingar, då det bara är en glasruta som skiljer oss åt. Prova att försiktigt (alla djur uppskattar människor som agerar lugnt; gammalt djungelordspråk) lägga upp din hand mot rutan och du ska se att du högst troligt får göra en samförståndets high five med en av dessa mäktiga primater. Det finns något djupt rörande över dessa möten, tycker jag. Att möta deras blick, på knappt trettio centimeters avstånd, är snudd på svindlande rörande. Detta sagt av en sann djur- och naturnörd som undertecknad.
Ormar och spindlar, sköldpaddor och ludna små apor och … Kort sagt, det är många som väntar dig inne i Regnskogen! Dessutom är där varmt och skönt, vilket kan vara en nog så stor poäng så här års. Vi missade den/dessa, men som besökare ska du också ha möjlighet att vara med när kamelerna utfodras. Detta ska enligt uppgift ske på ett, för besökaren, pedagogiskt vis.

Tajmsejvers…
Personalen är generellt sett mycket serviceinriktad, vilket naturligtvis är a och o när man är med och driver en anläggning som Furuviksparken. Bered dig däremot på att organisationen inne i den ända öppna matserveringen, Cirkusrestaurangen, är snudd på obefintlig. Detta faktum blir än tydligare när temperaturerna utanför sjunker och antalet sittplatser plötsligt blir fullständigt otillräckliga. Trycket som då uppstår påverkar, av naturliga skäl, även personalen som då inte hinner med att städa undan efter den aldrig sinande strömmen av värmelängtande och hungriga besökare.
Från Luthagsnytts sida noterade vi snabbt att det oftast var en lång kö till ’Kassa 1’, samtidigt som ’Kassa 2’ som också var bemannad ändå stod tämligen kölös (antagligen p.g.a. att besökare inte uppfattade att även denna var öppen). Normalt är ännu fler kassor öppna under högsäsong.
Vårt tips är att hålla koll på båda dessa kassor då de uppenbarligen inte delar på en och samma kö. Det kan spara åtskilliga minuter som kan användas till annat skoj i parken.

Om du under höstlovet är på jakt efter spunnet socker (sockervadd) kan det också vara klokt att planera inköpet av det då kön tenderade vara lång mest hela tiden.

Så här i Halloweentider är Furuviksparken rikligt utsmyckad med spindelväv högt och lågt, gravstenar här och där med R.I.P. inristat, spindlar och skelettdelar som sticker upp ur marken (låtsas-sådana, gudskelov) och annat skräckmysigt. För den som vill sminka sig läskigt erbjuds möjligheten i Häxlägret vid Stallplan (obs, här gäller inte åkbandet utan enbart biljetter som går att inköpa på ett flertal ställen inne på området).

Tillåt mig nu att ’koka ner’ mina intryck av Furuvikparken i Halloween-stass i tipsform: Se till att vara väl klädd för kallt, blåsigt och ev. nederbörd:igt väder (Gävlebukten ligger direkt inpå knuten här). Köp ett åkband hellre än att fibbla med biljetter (du tjänar relativt snabbt in kostnaden och slipper omaket med biljetterna). Detta dock med undantag för den som önskar sminka sig. Utrusta dig med en portion extra tålamod när du hungrig stegar mot Cirkusrestaurangen. Utbudet består av några enklare gatuköksrätter som hamburgare, kebab, pannkakor och spagetti med köttfärssås. Ingen gastronomisk sensation väntar dig här, men du kommer att bli mätt. Är ni fler i sällskapet gör ni klokt i att omedelbart utse en till av er till möjlig sittplats-spejare. För övrigt gäller: NJUT av denna fantastiskt intima och lättillgängliga temapark som Furuvik erbjuder! Och missa inte en mjuk high five med en schimpans … Släktmöten är alltid speciella.

Signerat redaktör’n,

Peder Strandh
______________________________________
BILDSPECIAL:


SLUT BILDSPECIAL //
_______________________

Fler nyheter

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”

SJUKVÅRD —
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer