Visst blåser det både storm- och nya vindar

(KRÖNIKÅSERI / REDAKTÖRENS / KRÖNIKA / KÅSERI / )
Redaktör’n:s KröniKåseri 2018-09-21
>>           

Ute har lönnarna närmast mitt köksfönster klätt om till en djuporange dräkt. Regnet, som i juli var så hett efterlängtat, hänger nu hotfullt över nejden. På radion varnas det för en annalkande storm och intervjuade bohuslänningar berättar om hur de har surrat sina båtar, studsmattor och trädgårdsmöbler extra hårt.

Stormen har fått namnet Knud av det danska väderinstitutet. Den har sannolikt ett visst understöd av orkanen Florence som förra veckan härjade i Karibien och USA.
”Knud”, tänker jag för mig själv, nog är det så att när man sätter sina självupplevda företeelser och situationer i en större kontext — ja, då känns de nästan alltid lätt triviala. Och i sammanhanget är det definitivt befogat att också nämna cyklonen Mangkhut som vältrade sig över Filippinerna och södra Kina. Med dessa två väderbjässar i jämförelse blir man helt plötsligt lite kaxigare och ställer sig – retoriskt – frågan; och vem fasen är du, lille Knud, att komma här och hota!?  

I skrivande stund är det fredagen den 21 september och Valdagen och Stabbydagen är tillryggalagda. Fortfarande är den parlamentariska situationen i Sveriges högsta kammare, minst sagt, rörig. De olika partierna rycker och sliter i ministerposter och talmansposten på ett sätt som snarast för mina tankar till hundhagarna i Stabby. Som den stolte väljare jag är har jag ju redan gjort mitt val och nu är jag närmast att likna vid en husse eller matte som tålmodigt väntar ut kivet i hagen.

Läser en glädjande nyhet från nyhetsbyrån AP som berättar att Kaliforniens guvernör, Jerry Brown, nu har undertecknat ett beslut som som bl.a. rör plastsugrör; från och med den första januari 2019 kommer det inte att tillåtas att dessa står synliga/lättillgängliga på restauranger där sittplatser finns. Städerna San Fransisco och Seattle har sedan tidigare beslutat anamma denna lagstiftning.
Beslutet är bara ett i raden av miljöskyddande åtgärder som USA:s folkrikaste stat har tagit. Ett annat klokt beslut som Jerry Brown undertecknade förbjuder att ingen annan dryck än vatten/smaksatt sådant och mjölk får anges på restaurangers menyer. Detta som ett led för att komma till rätta med den eskalerande andelen diabetiker och överviktiga, uppger Kaliforniens guvernör.

Nog finns det ljusglimtar för den som söker dessa på hösthimlen.
Om du tycker att den senaste meningen låter lite bekant så kan du klappa dig uppmuntrande på axeln och säga dig; visst känner jag till konstnären Henri Matisse:s citat ”Det finns blommor överallt för den som bemödar sig att söka dessas närvaro” (fritt översatt av undertecknad).
Gott så,
P. Strandh, redaktör’n

________________________________
Signerat Peder Strandh, redaktör’n
________________________________

Fler nyheter

LAG & RÄTT | Misstänkt samband mellan sprängningar i september 2023

ÄRNA | Försvarsmakten överklagar dom i Uppsala Vatten-målet

MILJÖ | Förbud mot att elda trädgårdsavfall

PÅ VÄG | Fortsatt satsning på cykeln som transportmedel

GRAFISK DESIGN | Agnes från Uppsala blev finalist i tävling om yttrandefrihet

SVERIGE | Mer barn- och ungdomsidrott än innan pandemin