Nya Tiundaskolan äntligen fylld med liv

(SKOLA / TIUNDASKOLAN / BILDSPECIAL / INVIGNING / UPPSALA KOMMUN / LUTHAGEN)
>>         
(Bildspecialen finner du längre ner)
      
Nu har vi glädjen att kunna bjuda med dig på en rundvandring bland de olika arenorna – till vilka skolklassernas olika hemvister kommer att vara knutna. Tillsammans med två av UM Luthagsnytt:s juniorreportrar, Vega Seiler och Emilia Strandh-Klefbeck, närmar vi oss Luthagens tveklöst största nykomling. De två juniorreportrarna ska båda börja i Tiundaskolan till höstterminen. Vega i åk 5 och Emilia i 4:an, och de är spända av förväntan.

Lokalerna är ljusa, och de annars så vanligt förekommande (och då oftast ineffektiva) korridorerna närapå obefintliga, var än man styr stegen i byggnaden. Särskilda mindre oktogoner till rum (åttakantiga, reds anm) flankerar snart när alla större utrymmen.

– Vi vill att den som känner behov av att komma undan, man kanske har huvudvärk eller bara vill sitta i fred en stund, ska kunna göra det. Det är ett av syftena med dessa små rum, förklarar Torbjörn Kättström innan han nämner ambitionen med att bygga ut Tiundaskolans digitalisering.

Stora pekskärmar och signaturfärger
I många av de större och mer traditionella klassrummen sitter vad som ser ut som stora ipads fästa på väggarna. Dessa är touch screens (pekskärmar) som nu alltså tycks ha tagit över whiteboarden som tog över griffeltavlan som… Ja tiderna förändras minsann.

Signaturfärgerna kommer att fungera som markörer för var i de olika delarna av den stora byggnaden man befinner sig. Varje färg utgör en s.k. arena, i vilken olika klasser sedan har sin hemvist. Arenans färg markeras främst i golvmattorna. Vi påminner om att Tiunda nu är en skofri skola vilket innebär att alla elever, personal och du som besökare snällt får ta av sig pjucken innan man går in. Detta i enlighet med önskemål som framkom från elever i samband med att den nya skolan planerades.

Biblioteket återfinns på andra våningen och utgörs främst av en stor oktogon. Det ligger likt en fristående, åttakantig, byggnad ovanför det som är skolans matsal. Här kommer bibliotekarien Hanna Forsell att finnas för att bistå lässugna elever. 
– Vi kommer att ha över 2500 titlar här, berättar Hanna samtidigt som hon är i färd med att ställa in böcker i en hylla. Jag är säker på att dessa kommer att uppskattas mycket bland mellanstadieeleverna. Det är titlar från Ingelin Angerborns serie med elva rysare för mellanstadiet.
Detta är något som Luthagsnytts unga reportrar särskilt uppskattar. Tänk … Ett alldeles eget skolbibliotek med en alldeles egen bibliotekarie!

Elever tycker till
Inför pressvisningen av skolan, fredagen den 24 augusti, hade Luthagsnytt hunnit prata med några elever. Vi utelämnar elevernas namn och intresserar oss mer för frågan; hur ser du på den första veckan i din nybyggda skola?
– Den är ljusare än lokaler vi hade när vi gick i på Fyrisskolan, säger en pojke som den här veckan har börjat i sjätte klass på Tiundaskolan. Där var väggarna mer gula. Så det är mycket bättre så. Men det finns nästan ingen papperskorg på hela skolan … Om man behöver slänga något måste man gå ända bort till matsalen där det finns en papperskorg.
När vi träffas sitter han lite ledigt på ett staket. Skoldagen är slut och han är på väg hem när vi träffas.
– Det som är bra är att vår lärare i slutet på varje skoldag, den här veckan, har tagit in önskemål och synpunkter som vi elever har på skolan. Det är bra, tycker jag.
En flicka som precis har börjat i årskurs fyra tycker att skolan är ljus och fin ”och så, men”:
– Man får inte sätta upp någonting som t.ex. teckningar på väggarna därför att ingen klass har något eget hemklassrum. Det gör att det känns lite tomt och kalt, lite som att vara i en stor skokartong.
Hon fortsätter att berätta om skolgården där det bara finns en papperskorg och inte så mycket att göra.
– Jag om mina kompisar skulle gärna ha haft några gungor, kanske kunna få låna något hopprep eller liknande. Men det finns inte.

Detta är naturligtvis något som Luthagsnytt måste titta närmare på. En fysiskt aktiv rastverksamhet måste väl ändå vara något att sträva efter 2018.

BILDSPECIAL:

 

Hanna Forsell är Tiundaskolans nya bibliotekarie.



Biträdande rektorerna Annika Elenström och Silav Amedi.
Bibliotekarien Hanna Forsell provsitter en av de stora ”kuberna”.


Skofritt gäller i hela Tiundaskolan.
En ”jumbotron” i taket möjliggör för alla i rummet att kunna se det som visas, samtidigt.                                  (© 2018 Luthagsnytt.se)
Oktogon åhörarsal i den nya Tiundaskolan.
(© 2018 Luthagsnytt.se)
Matsalsbord med utsikt över huvudentrén och korsningen Ringgatan/Sibyllegatan.
(© 2018 Luthagsnytt.se)
– Det här är en bok som jag också tror kommer att bli mycket poppis, säger Hanna Forsell, bibliotekarie på Tiundaskolan och visar ”Handbok för superhjältar” av författarna Elias och Agnes Våhlund.                             (© 2018 Luthagsnytt.se)
Ett skinande nytt skolkök borgar för goda måltider.
Mjölkbaren är ett måste i en svensk skola. Så även på nya Tiunda.
I hjärtat av biblioteket finns det generöst med sittyta.

Om natten lyser matsalen upp mörkret vid korsningen Ringgatan/Sibyllegatan.


_____________________
redaktion@luthagsnytt.se
_____________________

Fler nyheter

REGION UPPSALA —
Blir först i landet med kampanj för psykisk hälsa

UPPSALA KOMMUN —
Fokus på ökad trygghet för äldre i hemmet

AI | TEKNIK —
Svenskarna säger nej till digitala kopior av avlidna

FORSMARK —
Nu fastställs villkoren för SKB:s slutförvar av använt kärnbränsle

BEREDSKAP —
Uppsala kommun stärker matförsörjningen vid kris

HISTORIA —
Läs Boken om Håga gratis