Uppsala har utsetts till Årets Tillväxtkommun 2018

(NÄRINGSLIV / STADSPLANERING / UPPSALA KOMMUN / ÅRETS TILLVÄXTKOMMUN / PRIS)
>>          
Visionär samhällsplanering, nära medborgardialog och ett strategiskt och handlingsinriktat näringslivsarbete är några av orsakerna till att Uppsala kommun har fått utmärkelsen ”Årets Tillväxtkommun”. Bakom priset står den oberoende plattformen Arena för Tillväxt och företaget Sweco.

Priset tilldelas den kommun som uppvisat en tillväxt och utveckling utöver det vanliga. Uppsala har under de senaste åren uppvisat en befolkningsutveckling, nybyggande och sysselsättningsutveckling långt över riksgenomsnittet.

– När Uppsala växer och fler jobbar kan vi investera i välfärden och bygga ett starkare samhälle. Vi har tagit krafttag mot bostadsbristen och jobbat hårt för fler företagsetableringar. Det är särskilt kul att få ett pris som visar att tillväxt och arbetet för ett hållbart samhälle kan gå hand i hand. Tidigare i år fick Uppsala pris för sitt klimatarbete och nu är det vårt näringslivs- och tillväxtarbete som prisas, säger Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande.

Med en stor inflyttning är Uppsalas arbetsmarknad den snabbast växande bland de tio största städerna i Sverige. Det sker en snabb utveckling inom kreativa- och kunskapsintensiva branscher som life science, clean tech och informations- och kommunikationsteknologi. I Uppsala görs också stora satsningar inom den växande besöksnäringen och idrott och kultur får ta allt större plats i nya arenor.

– Priset är ett bevis på att det förändringsarbete som vi har drivit de senaste åren har gett resultat. Vi jobbar tillsammans i hela den kommunala organisationen för att nå de politiska målen där den hållbara tillväxten har varit ett av de viktigaste, säger Joachim Danielsson, stadsdirektör.

Uppsala kommun har under 2018 även vunnit flera andra priser och utmärkelser, bland annat årets bästa klimatkommun, årets cykelstad, bästa stadskommun att bo i, samt andraplats i årets bästa idrottsstad.

Arena för Tillväxts motivering till Årets Tillväxtkommun 2018 lyder:

”Uppsala kommun har lyckats behålla sin särart som traditionsrik universitetsstad, och genom visionärt politiskt ledarskap kombinerat historiska värden med nytänkande och framåtblickande utveckling.

Uppsala växer, målmedvetet och hållbart. Väl fungerande målstyrning, nära medborgardialog, samt strategiskt och handlingsinriktat näringslivsarbete ger hållbar utveckling av både stad och land. Visionär samhällsplanering, attraktiva miljöer för boende, målmedveten samverkan mellan kommun, näringsliv och akademi samt ett rikt kultur- och idrottsliv gör Uppsala intressant för både boende, besökare och företag.

Med historien som grund och den hållbara framtiden som inspiration tilldelas Uppsala kommun priset som Årets Tillväxtkommun 2018.”

__________________________
Avsändare Uppsala kommun
__________________________

 

Fler nyheter

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”

SJUKVÅRD —
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer