Etapperna klara för 20 000 orienterare på O-Ringen 2020

(SPORT & FRITID / ORIENTERING / O-RINGEN 2020)          
>>         
20 000 deltagare och besökare beräknas komma till Uppsala när O-Ringen genomförs i Uppsala 2020. Nu har förberedelserna kommit så långt att det är klart var de fem tävlingsdagarnas etapper ska gå av stapeln. Fyra av fem etapper är på bekvämt cykelavstånd för de närmare 10 000 personer som förväntas bo på O-Ringenstadens camping vid Ultuna.

Världens största orienteringsäventyr O-Ringen genomförs i Uppsala 20–25 juli 2020. Uppsala kommun är värdkommun och kan nu tillsammans med O-Ringen presentera ett koncept som värnar om miljön och samtidigt förstärker bilden av Uppsala som cykelstaden framför andra. Förutom tävlingarna förknippar deltagarna O-Ringen med gemenskap och semesterupplevelser för hela familjen.

– Det är bra att planerna för O-Ringen Uppsala 2020 börjar ta form. Att orienterarna vill resa hållbart och att det blir många som ska cykla till starterna är ju utmärkt i cykelstaden Uppsala. Vi erbjuder bra tävlingsarenor och en väldigt grön och intressant stad att turista i mellan tävlingarna, säger Maria Gardfjell (MP), första vice ordförande i kommunstyrelsen.
(Artikeln fortsätter nedan)

Orienterarna bjuds på en fantastisk Upplandsterräng i direkt anslutning till stadens alla semesterupplevelser och aktiviteter. Deltagarna uppskattar mer än bara tävlingarna i fina orienteringsområden. Minst lika mycket uppskattar de att få tid över att umgås och upptäcka värdkommunen för arrangemanget.

– Vi ska verka för flera evenemang i Uppsala. Det handlar mycket om att satsa på rätt evenemang för rätt period. Målet med O-ringen i Uppsala är att öka beläggningen och besöksantalet under juli månad. Vi ser därför mycket fram emot att få välkomna de 20 000 nationella och internationella deltagarna med familjer. Vi kommer att se stora besöksantal även inne i stan och arbetar för att besöksnäringen ska rusta lite speciellt den veckan med nya utställningar, extra öppettider, flera konserter och temporära evenemang, säger Anna Lindström, chef för möten & evenemang, Uppsala Convention Bureau, Destination Uppsala.

Drygt tusen ideella funktionärer från åtta orienteringsklubbar i Uppland kommer att lägga ned cirka 60 000 timmar på att genomföra arrangemanget.

Invigningen av O-Ringen 2020 planeras att hållas i den nya anläggningen på Studenternas, som då ska stå färdig. Den rymmer alla som förväntas komma. Att flera av tävlingarna går i stadsnära och uppskattade strövområden kan locka många Uppsalabor att delta på en eller flera etapper. Det finns banor som passar alla.

– Vi hoppas att Uppsalaborna tar chansen att få uppleva den positiva stämning och gemenskap som finns under O-Ringen. Flera kanske för första gången upptäcker att det är både kul och hälsosamt att röra på sig ute i naturen. Att så många kommer ut och rör på sig samtidigt är alltså en folkhälsosatsning, säger Rickard Malmström (MP), ordförande i idrotts- och fritidsnämnden.

O-Ringen 2020 inleds i naturreservatet Nåsten. De två första etapperna har sin arena på Pattons hage i anslutning till Hågadalen. Efter två dagar gör tävlingarna ett uppehåll för att deltagarna ska få upptäcka Uppsala med omnejd. På eftermiddagen samma dag springer världseliten en sprintetapp i centrala delarna av Uppsala med planerat mål på Studenternas.

När O-Ringen senast gick i Uppland 2001 genomfördes en av etapperna i Östuna. På den tredje tävlingsdagen 2020 återvänder tävlingen dit. De som bor på campingen bussas till etappen. De två avslutande etapperna avgörs i Lunsen – ett av Sveriges finaste orienteringsområden. Terrängen har ett myller av småskurna höjder, mossar täckta av skvattram och renlavsbeklädda hällar. Arenan för de två sista etapperna är förlagd till ängarna vid Flottsund.

– Eftersom Lunsen och Nåsten är så fina och uppskattade naturområden för allmänhet och friluftsliv är det viktigt för oss att arrangera O-Ringen så att vi tar hänsyn till de unika naturvärden som finns i skogarna. Vi är därför glada för den nära dialog som vi har med Uppsala kommun, Länsstyrelsen, berörda markägare och jaktlag, säger Jens Lindquist, projektledare för O-Ringen Uppsala 2020.

_______________________
Avsändare: Uppsala kommun
_______________________

Fler nyheter

SPORT
Uppsalas Patricia Kamga slog svenskt juniorrekord

UPPSALA SÖDRA
Nu upphandlas byggandet av Uppsalas spårväg

F&V
Robotars känsel kan bli lika snabb som människans

ONLINE
Wikområdets historia digitaliseras och tillgängliggörs

SENIOR
Följ med Träffpunkter 65+ ut för en dag i gemenskap och rörelse

NYTT PROJEKT
Ungdomar ska öka kunskapen om hedersrelaterat våld och förtryck