Utökade kyrkogårdsvandringar på Uppsalas kyrkogårdar

(TIPS! / SVENSKA KYRKAN / KYRKOGÅRDSVANDRING / HISTORI / GUIDNINGAR)
>>        
Med start i juni och avslut i september erbjuder Uppsala kyrkogårdar gratis kyrkogårds­vandringar på två av kyrkogårdarna. Då kan allmänheten möta Berthåga, en modern natur­kyrkogård och Gamla kyrkogården en traditionell kyrkogård med gamla anor. I år erbjuds dessutom utökade vandringar.

På Berthåga kyrkogård ger Lisa Gustavsson Flygt en cirka två timmar lång vandring där hon berättar om kyrkogårdens intressanta historia. Den 54 hektar stora kyrko­gården, med krema­torium samt två kapell, började byggas på 1960-talet. På kyrko­gården finns även gravområden för olika religiösa inriktningar: judiska, katolska, muslimska, armeniska och för bahá’i. Berthåga kyrkogård visas mellan juni och september och där finns nytterligare ett par typer av vandringar; en entomologisk och en arkeologisk sådan (läs mer längre ned).

Uppsala gamla kyrkogård, som har anor från 1600-talet, visas från juni till och med augusti och där vilar fokus främst på de kända personer som har sin sista viloplats där: Bland andra Dag Hammarskjöld, Malla Silfverstolpe, Gustaf Fröding och Gösta Knutsson är begravda på kyrkogården. Där finns också ett Estonia­monument, Stillhetens kapell samt ett äldre kapell som nu fungerar som ortodox kyrka. Nytt för i år är att vandringen är en timme längre för att svara mot det stora intresset för kyrkogårdens historia och de kända personer som vilar där.

Uppsala kyrkogårdar samarbetar med Entomologiska föreningen i Uppland och en pensionerad arkeolog från Upplandsmuseet vilket har resulterat i att man också kan erbjuda entomologiska och arkeologiska vandringar.
Samtliga vandringar är kostnadsfria (gratis) och mer att läsa om dessa hittar du via den här länken.

_____________________
Avsändare Svenska kyrkan
_____________________

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler nyheter

STUDIE | Distansundervisning ledde till minskad vård för psykisk ohälsa

LITTERATUR | Ny bok om strömmad läsning

Sportlovsveckan på UKK

Han blir Uppsalas nya stadsarkitekt

Uppsala utsedd till Sveriges främsta idrottskommun

Toner i mörkret med Allmänna Sången