Fira Nationaldagen i Uppsala

(NATIONALDAGEN / SVENSKA FLAGGANS DAG / FIRANDE / 6 JUNI)
>>         
På nationaldagen onsdag 6 juni bjuder kommunen in till traditionsenligt nationaldagsfirande i Parksnäckan i Stadsträdgården med tal, musik och sång. Kommunens nya medborgare, som under förmiddagen välkomnats i en medborgarskapsceremoni på Uppsala slott, är hedersgäster vid firandet.

Ceremoni på slottet
Till ceremonin på slottet har cirka 600 personer tackat ja. Där får de nya medborgarna ta emot sitt minnesbevis. Kommunfullmäktiges ordförande Carl Lindberg (S) och författaren Ola Larsmo håller tal och sång framförs av La Cappella. Konferencier är kulturdirektör Sten Bernhardsson.

– Vi välkomnar de 1 329 nya medborgarna, varav 458 barn, som kommit till oss från 124 länder och med kunskap i 61 språk. Våra nya medborgare tar därmed del i vårt gemensamma ansvar för framtiden. Tillsammans står vi upp för de universella värden som utgör grunden för vårt land, säger Carl Lindberg.

Firande i Parksnäckan
Talare vid firandet i Parksnäckan är kommunfullmäktiges ordförande Carl Lindberg (S) och Christina Jutterström, tidigare chefredaktör för Dagens Nyheter och verkställande direktör för Sveriges Television.

Bälinge hembygdsförening tilldelas fana av Stiftelsen Sveriges nationaldag. Fanan överlämnas av landshövding Göran Enander. Medverkar i programmet gör El Sistema Uppsala och Trio X, som framför specialarrangerad musik för barnorkester och jazztrio. Programmet avslutas med att publiken och de medverkande tillsammans sjunger Sveriges nationalsång.

– Den sjätte juni bjuder vi in alla Uppsalabor till Parksnäckan under mottot ”Välkommen hit, välkommen hem”. I ett Uppsala klätt i sommarskrud kan vi uttrycka stolthet och förhoppning om Sverige som ett land av fred, frihet och förståelse, säger Peter Gustavsson (S), kulturnämndens ordförande.

Uppsala kommuns nationaldagsfirande sker i Parksnäckan i Stadsträdgården måndag 6 juni klockan 13.30 – 14.30 Se hela programmet här.
Konferencier är Sabina Andersson, Uppsala kommun. Fanborgen sköts av scouter från Wasakåren.

_____________________
Signerat Uppsala kommun
_____________________

Fler nyheter

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”

SJUKVÅRD —
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer