Uppsala är Sveriges bästa cykelstad 2018

(MILJÖ / CYKLING / UPPSALA KOMMUN / RANKING)           
>>           
Uppsala är Sveriges bästa cykelstad. Kommunen hamnar på första plats i Cykelfrämjandets granskning och jämförelse av kommuners arbete med cykelfrågor. I fjol hamnade Uppsala på tredje plats och har nu nått toppen. Uppsala har förbättrat sig år från år sedan den så kallade ”Kommunvelometern” startades 2010. 

– Vilken glad nyhet – det här har vi arbetat för i flera år. Målet har hela tiden varit att bli Sveriges bästa cykelstad, och att vi nått vårt mål är inget annat än en stor framgång för alla som jobbat hårt för att nå hit, säger Johan Lundqvist (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.

Uppsala kommun har tagit fram en åtgärdslista med 57 punkter i ambitionen att bli Sveriges bästa cykelstad. På listan finns både små och stora projekt. Flera punkter har redan uppnåtts, som att skapa flera snabbcykelleder, bygga en cykelvårdsstation, driva projektet ”cykelvänlig arbetsplats”, se till att cykelbanorna plogas och är säkra att cykla på även vintertid och mycket mer.

I maj 2016 invigdes det mycket uppskattade och uppmärksammade projektet ”Cykling utan ålder”, där volontärer cyklar med äldre. 

– Vår målsättning är att fler, oavsett ålder, ska kunna cykla tryggt och säkert. Det är bra för både miljön och den enskildes hälsa att cykla. Vi är verkligen glada och stolta att vi är Sveriges bästa cykelstad, säger Daniel Fritz, samordnare för cykelfrågor i Uppsala kommun.

De kommuner som deltar i Kommunvelometern får en rapport som beskriver både kommunens nuläge och hur den står sig i förhållande till andra kommuner, och konkreta rekommendationer inom vilka områden som förbättringar kan göras.

Kommunvelometern startades 2010 och granskar de deltagande kommunerna ur ett cykelperspektiv. Fokus är på satsningar och resurstilldelning till cykling. Man tittar också på hur aktivt kommunerna jobbar med att prioritera cykel som färdmedel, och vilka strategier och handlingsplaner som finns antagna för cykelarbetet. 

– Efter hårt och systematiskt arbete och ett starkt politiskt styre har Uppsala kommun blivit Sveriges bästa cykelstad. Nu ska vi fira och sedan fortsätta arbeta för att cyklisterna i Uppsala blir många fler och ännu gladare, säger Maria Gardfjell (MP), kommunalråd med ansvar för miljö och klimat.

I år deltog 53 kommuner i Kommunvelometern jämfört med 50 stycken 2017. 

Lund och Linköping kom på delad andra plats och på tredje plats kom Malmö, Nacka och Umeå.

//Signerat Uppsala kommun
_________________

Fler nyheter

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”

SJUKVÅRD —
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer