Snabbare integration med 350 vuxenutbildningar

(INTEGRATION / UPPSALA KOMMUN / VUXENUTBILDNING)            
>>              
Från 23 april till 8 juni är det möjligt att söka kommunens 350 kurser och utbildningar för vuxna. Det är snabba vuxenutbildningar som leder till jobb. Utbildningarna matchar nämligen de bristyrken som Arbetsförmedlingen ringat in. Nytt för i år är ett stort antal yrkesutbildningar.

– Vården och omsorgen står inför stora rekryteringsbehov och många branscher har brist på utbildad arbetskraft. Med utbildningar skräddarsydda efter jobben som finns lediga kan vi snabba på integrationen och få flera Uppsalabor i arbete, säger Ulrik Wärnsberg (S), ordförande i arbetsmarknadsnämnden.

Nu erbjuds 46 olika yrkesutbildningar. För ett och ett halvt år sedan hade kommunen ett tiotal. För en enskild yrkesutbildning kan det dessutom finnas olika inriktningar. Flera yrkesutbildningar kan läsas i kombination med sfi (svenska för invandrare), såsom kyl- och värmepumpstekniker, truck-, lager- och terminalarbete och gästvärd. Det går också att söka 13 olika lärlingsutbildningar.

Prioriterade målgrupper för Uppsala kommuns vuxenutbildningar är unga utan gymnasiebehörighet eller utan arbete och kvinnor med utländsk bakgrund utan arbete.

Kommunen erbjuder yrkesutbildningar för vuxna inom bristyrken som vård och omsorg, barn och fritid, elektriker och VVS. Vilka yrken som är bristyrken definieras av Arbetsförmedlingen – och Uppsala kommun erbjuder utbildningar inom de yrken som har särskilt stora rekryteringsbehov. 

Över hela året erbjuds kurser på grundläggande nivå, teoretiska gymnasiekurser, gymnasiala yrkeskurser och olika yrkespaket. Det är sammanlagt 350 kurser och utbildningar.

En utbildningsmässa 3 maj på Kungsgatan 85 och en minimässa 17 maj i Gottsunda centrum ska locka flera att söka till kommunens olika vuxenutbildningar. 

– I vår vill vi utveckla formerna för uppsökande verksamhet och rekrytering till vuxenutbildningen. Vi ska vara mer tillgängliga i prioriterade område, för att göra personer som bor där medvetna om rätten till utbildning och dess möjligheter, säger Ulrika Grönqvist, vuxenutbildningschef på Uppsala kommun.

De utbildningar som går att söka nu finns på vuxenutbildning.uppsala.se.
// Signerat Uppsala kommun
_________________

Fler nyheter

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”

SJUKVÅRD —
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer