Senaste nytt från Uppsala Linneanska trädgårdar

(KULTUR / KONST / LINNEANSKA TRÄDGÅRDARNA / LOTTA SAETRE)           
>>           
Den första maj öppnar Linnéträdgården, Linnés Hammarby, Café Victoria och Botaniska trädgårdens grindar mot slottet för säsongen. Nytt för i år är att vi kommer att hålla öppet på Linnés Hammarby även tisdagar, onsdagar och torsdagar i maj. Vi hoppas förstås på vackert majväder och många besökare så att vi kan fortsätta på samma sätt även kommande år!

Samma dag, den första maj, öppnar även utställningen Bevingad flora i Linnéträdgårdens orangeri. Floristen Linnea Persson och fotografen Peter Ericsson visar fotokonst med växters beståndsdelar komponerade till en fantasifull fauna. Utställningen är en av flera programpunkter i vårt pollinationsår. Där ingår också den fotoutställning som vi skrev om härom veckan – den där vi vill att ni ska skicka in era fina bilder på pollinerande insekter. Titta in på vår hemsida under nyheter, så hittar ni mer information om den.

Under maj öppnar ytterligare två utställningar inom våra staket. Från 10 maj kan ni på Linnés Hammarby se reproduktioner av Gunnar Brusewitz från en av upplagorna av Linnés landskapsresor. Under Linnés trädgårdsfest 19 maj invigs dessutom Linnémuseets sommarutställning. Den handlar i år om föremålen och möblerna i museets samlingar och om hur de har kommit i Svenska Linnésällskapets ägo.

Konst är närvarande på flera sätt under Linnés trädgårdsfest. Ett av verken under Revolve Performance Art Days kommer att framföras under eftermiddagen under ledning av konstnären Katarzyna Kozyra. Dessutom kommer illustratören Maja Säfström att hålla i en workshop för barn, där det kommer att tecknas bin och andra pollinatörer. Ni börjar känna igen det: konst, surr, pollinatörer, pollinatörer, pollinatörer!

Söndag 22 april, kl. 13.00–14.00 Vårblomning i Linnés trädgård
Välkommen in på en tjuvtitt i Linnéträdgården när det blommar som vackrast i vårkvarteret och under trädkronorna. Botanisten visar sippor, nunneört, adonis, lökväxter och vårbolmört. 

Tisdag 1 maj, kl. 11.00–17.00 Säsongsstart i Linnés hem och trädgårdar
Linnéträdgården och Linnés Hammarby öppnar för säsongen. Välkommen ut i Linnés lund när våren är som vackrast. I Botaniska trädgården slår Café Victoria upp portarna för säsongen och serverar hembakat fika och smörgåsar med närproducerat pålägg.

Onsdag 2 maj, kl. 12.30–13.30 Vårbruk
Följ med trädgårdsmästaren på visning i vardagen. Linnéträdgården.

Lördag 5 maj, kl. 11.00–13.00 Håva vatteninsekter i dammen
Småkrypsspanarna letar skalbaggar, trollsländelarver och andra småkryp i dammen vid orangeriet! Ta stövlar på fötterna och ta med egen håv om du har. För barn 5-15 år. Dammen vid Orangeriet, Botaniska trädgården.

PROGRAM:
Söndag 6 maj, kl. 13.00–14.00 Visning i Tropiska växthuset
Följ med på visning i Uppsalas enda regnskog. Lär dig mer om tropikernas växter i växthuset. I mars sår vi fröna till sydlig jättenäckros, Victoria cruziana. Nu i början av maj har de grott och vuxit sig tillräckligt stora för att vi ska kunna plantera ut dem i Victoriasalen. Tropiska växthuset, Botaniska trädgården.

Onsdag 9 maj, kl. 10.00–11.00 Trädens födelsedag FULLBOKAT
Uppsalas förskolebarn firar barnens träd med en dansfest. 
Botaniska trädgården. Obligatorisk föranmälan. Fullbokat.

Söndag 13 maj, kl. 11.00–17.00 Hammarbydagen
Möt våren hos familjen Linné. Följ med på visningar av sippor, vårlök, mossor, lavar och bikupor. Vandra längs kulturstigen. Bygg bibatterier och smaka honung. Gå på tipspromenad och lär dig mer om våra viktiga pollinatörer. Linnés Hammarby.

UTSTÄLLNINGAR:
1 maj – 30 september Bevingad flora
Floristen Linnea Persson och fotografen Peter Ericsson visar fotokonst där växters beståndsdelar får en fantasifull fauna att växa fram. De har skapat en fantasifull insektsvärld, med skira sländor och färgglada dagfjärilar och nattflyn. Orangeriet, Linnéträdgården.

10 maj – 8 juli Linnés resor och Brusewitz
Gunnar Brusewitz reste under 50- och 60-talen i Linnés fotspår. Med material från resorna illustrerade han nytryck av Carl von Linnés landskapsresor. Se reproduktioner av hans stilsäkra bilder. Östra flygeln, Linnés Hammarby.

19 maj– 30 september En samling blir till
Svenska Linnésällskapets sommarutställning handlar i år om hur föremålen i museet har samlats in från Linnés släkt. Linnémuseet.

Mer information om utställningarna finner du via den här länken.
____________________
//SIGNERAT LOTTA SAETRE FÖR LINNEANSKA TRÄDGÅRDARNA
_______________________

Fler nyheter

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”

SJUKVÅRD —
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer