Restaurang Tre små fåglar

( RESTAURANGER / LUTHAGEN / UPPSALA)
>>    
(BILDEN) Vi besöker Susanne Hagelin och hennes dotter Alice på restaurang Tre små fåglar. 

Vid rondellen där Ringgatan och Börjegatan omfamnar varandra hände det smått osannolika för exakt ett år sedan [läs i april 2017]: Här hade en glad gris lagt tre små ägg vilka sedan kläcktes – och ut tittade tre små hungriga fåglar. Visst låter det som inledningen på en klassisk fabel? Efter att först ha mött restaurangägarinnan, Susanne, och sedan sagt adjö till lilla Zulu på utvägen så är jag själv en smula osäker på vad jag upplevde. Tre små fåglar är fabellikt.

Men låt oss ta det från början: Susanne Hagelin har som anställd drivit restauranger under lång tid. I årtionden har hon fått verksamheter att lyfta på Arlanda, flyta finfint vid kajen i Alvik och ett Edsbacka Wärdshus i Sollentuna att gå flertalet konstrundor runt. 
– När den här lokalen kom ut till försäljning så visste jag att det bara måste bli min, säger Susanne när jag träffar henne ute på terassen där hon just är i färd med att utvärdera resultaten av olika inoljningar på utemöbler.
Hon utstrålar ödmjuk vinnarinstinkt och hennes blick är alert. Lokalen blev till slut hennes, mycket tack vare pepp och stöd från familj och övrig släkt. Vi enas om att den mörkaste nyansen på fernissa blir snyggast.
Dottern Alice har arbetat med Susanne de senaste tio åren och instämmer med oss om att den mörka nyansen på utemöblerna blir bäst.
 (Artikeln fortsätter längre ner)


Potatis i pannkaka och lingonsylt på fisk – ´e ru inte klok, Susanne?!
Inne i restaurangen har dagens lunchrusch just avstannat och personalen är i full färd med att förbereda inför kvällens middagsgäster.
– På luncherna är det främst klassisk svensk husmanskost som gäller, berättar Susanne när vi slår oss ned vid ett fönsterbord som badar i härlig aprilsol. Sedan starten av april har vi också skakat liv i vår pizzaugn. Hon betonar vikten av att det måste vara rätt ingredienser på pizzorna; buffel-mozzarella och riktigt saftiga tomater (som Tre små fåglar tar från trakterna runt Parma). En av mina kockar är från Bosninen och han kan minsann göra en äkta, oregelbunden till formen, neapolitansk pizza.

När det däremot handlade om den svenska husmanskosten blev det en liten utmaning att få restaurangens två kockar (den andra är från Jamaica) att hänga med på noterna. ”Potatis i pannkakssmet, skojar du?” utbrast en av dem när Susanne förklarade idéen med raggmunk*. Liknande reaktion kom när hon presenterade stekt strömming med skirat smör och lingonsylt. Då var det en bosninsk och en jamaicansk näsa som rynkade sig en aning.
– Men sedan när de fick smaka på det så blev de exalterade av de fina smakkombinationerna, minns hon och skrattar.


Från Neapel till Li’l Jamaica on the terrace
Sedan Tre små fåglar återinförde pizzan på matsedeln kan de konstatera att rätten är mycket uppskattade bland matgästerna. Efter bara tre veckor inser Susanne att pizzaugnen – den ska alltid stå redo.
Till sommaren planeras det nu för äkta jamaicanska grillaftnar på restaurangens terass. Susannes kärlek är från Jamaica och planerar att flytta till Uppsala i framtiden.
– Det var egentligen han som tänkte starta en restaurang där han bor i Ohio (USA) med namnet Three little birds, berättar hon … Men den blev tyvärr aldrig av. När jag sedan fick tag i den här lokalen sa jag att ”min restaurang kan väl heta likadant, men på svenska.

Han gillade idéen och nu ser de båda fram emot att han snart ska ansluta till Tre små fåglar i Luthagen.
– Uppsala saknar en restaurang som har en autentisk jamaicansk meny och atmosfär, säger Susanne. Då mycket av den typiskt jamaicanska maten tillreds över öppen eld (grillas) så tänker vi oss att det kan blir vår återkommande sommarsatsning vid uteserveringen.
Med det sagt är hon noga med att betona att husmanskosten på luncherna och pizza – dessa rätter har kommit för att stanna kvar. (Artikeln fortsätter längre ner)

Hos Tre små fåglar är alla välkomna. Klädkoden är ”kom i det du känner dig bekväm i” och har du dessutom fyra tassar och benämns som ”hund” så är det inte ett hinder. På bilden ovan ser du hunden Zulu som tillsammans med husse och matte njöt av vårsolen på restaurangens terass. Inte alls så tokigt, tyckte nog Zulu. Och vi håller med honom – Tre små fåglar är väl värt många återbesök!

// Signerat Peder Strandh, redaktion@lutagsnytt.se
__________________

Fler nyheter

PROFESSORN:
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”