715 922 böcker … Och fler blir det

(WHAT’S NEW: KURSLITTERATUR / STUDENT)      
>>         
Campusbokhandeln är en kedja som säljer ny och begagnad kurslitteratur på nätet och i fysiska butiker. De sistnämnda ligger som regel på eller i närheten av ett campus. Bokhandelns ambition är att vara Sveriges grönaste och skönaste bokhandel samt erbjuda Sveriges billigaste kurslitteratur.
Nyligen flyttade Uppsalas egen Campusbokhandeln in i f.d. Kopieringshörnans och Visibias lokal i korsningen Kyrkogårdsgatan / Skolgatan.
När UMLN besökte butiken på måndagslunchen var den tom på kunder och möblemanget skvallrade om att man är inne i en nyöppningsfas (läs spartanskt möblerat med kartongfronter som täcker kassadisken).

– Än så länge har vi inte fått hit allt från den tidigare lokalen på Kungsgatan, säger Felicia som arbetar extra i butiken urskuldande. Men det är på gång, tillägger hon.
Felicia arbetar extra i butiken för att dryga ut hushållskassan medan hon studerar. Just nu är det litteraturvetenskap som gäller, berättar hon. Och det kunde man ju nästan ha gissat med tanke på all den litteratur som bildar fond bakom henne. (Artikeln fortsätter längre ner)

Själva Campusbokhandeln grundades 2005 av studenterna Johan och Fredrik på Örebro universitet  (jämnårig med UMLN med andra ord, reds anm) och har sedan dess, som de skriver på sin webbsida ”strävat mot att ständigt göra det enklare att köpa och sälja begagnad kurslitteratur för så många som möjligt”. Företagets ambition var från allra första början att möjliggöra för studenter runt om i landet att spara och tjäna pengar på sin [begagnade] kurslitteratur samtidigt som detta också gagnar miljön.
Årligen hanteras inom kedjan cirka etthundratusen begagnade böcker.

Alla är välkomna
– Vill du skapa ett konto hos oss? frågar Felicia från sin plats bakom disken. Man behöver inte vara student för att kunna ha nytta och glädje av Campusbokhandelns utbud och fördelar.
”Tja, varför inte”, svarar jag och knappt en minut senare har jag ett konto hos Campusbokhandeln.
– Tanken är att man smidigt kan sitta hemma på kammaren och bläddra bland våra titlar på vår hemsida, förklarar Felicia när jag undrar om det är tänkt att man som kund ska komma in bakom disken (samtliga böcker står nämligen snyggt uppradade på hyllor bakom kassadisken).
På deras webbsida finns bokhandelns samtliga nio fysiska butiker representerade och där presenteras också samtliga böcker som finns att tillgå inom kedjan.
– Om du hittar en bok som finns i ex. vår butik i Lund, förklarar Felicia, så kan du beställa hem den via vår webbsida. Om du beställer den hem till dig tillkommer en fraktavgift. Men väljer du att hämta den här hos oss på Skolgatan så bjuder vi på den kostnaden.

Bland det första som möter besökaren på bokhandelns webbsida ären positiv återkoppling i form av hur mycket kunderna med gemensamma krafter har lyckats göra för miljön. Så här går det att läsa: ”Att återanvända böcker är inte bara bra för plånboken utan även för miljön, och miljön är något som ligger oss varmt om hjärtat. Hittills har vi tillsammans med våra kunder sparat ca 10 295 träd från att huggas ner”.

Campusbokhandeln.se (länk till webbsidan)
Här finns Campusbokhandelns fysiska butiker idag:
Göteborg • Karlstad • Linköping • Lund • Malmö • Stockholm • Uppsala • Växjö • Örebro
__________________________
// Signerat Peder Strandh
__________________________

Fler nyheter

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”

SJUKVÅRD —
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer