Uppsala linneanska trädgårdar i påsk

(SIGNERAT UPPSALA LINNEANSKA TRÄDGÅRDAR / LOTTA SAETRE)        
>>        
Varje vecka brukar Uppsala linneanska trädgårdar maila ut ett gratis veckobrev till de som väljer att prenumerera på det. I det tar man upp det senaste som har hänt och vad som är på gång på de domäner som omfattas av begreppet Uppsala linneanska trädgårdar; Botaniska trädgården, Linnéträdgården med Linnémuseet och Linnés Hammarby.
Det senaste brevet, som är signerat Lotta Saetre, inleds på följande vis:

Äntligen ser vi lite bar mark här och där runt Uppsala. Snödroppar och krokus tittar upp i skyddade lägen och det har skådats citronfjäril, koltrast och bofink de senaste dagarna. Då passar vi på att ta nästa steg i vårt temaår Pollinera mera, där vi vill sprida kunskap och öka ert intresse för bin, humlor och andra viktiga medarbetare i våra trädgårdar.
Vi uppmanar er nu att ta er ut i trädgårdar, parker och natur och fotografera pollinatörer. Skicka in era sex bästa pollinationsbilder digitalt till oss (per.erixon@botan.uu.se). Vi kommer sedan att välja ut 6-8 fotografer som får ställa ut några av sina bilder i östra flygeln på Linnés Hammarby. Sista dag att skicka in material är 25 juni. Vi producerar utställningen som kommer att pågå 15 juli-30 september. Under utställningstiden kommer våra besökare också kunna rösta på bästa bild. För mer information, se vår hemsida (länk).
PS 1: I förra veckan, på mässan Nordiska trädgårdar, gick startskottet för nätverket Swedish Society och Public Parks and Gardens och föreningen Svenska bins satsning Surrande parker och trädgårdar. Var det någon av er läsare som var där och lyssnade på vår botanist på scen. Han samtalade med respresentanter för Swedish Gardens och Svenska bin om pollination, bin, vilda pollinatörer och trädgårdsodlarens roll för detsamma.

PS 2: Vi har laddat för påsk i Tropiska växthuset. Titta igenom progampunkterna nedan! Vi bjuder på utmaningar, akrobatik, visor och visning.

PROGRAM FÖR PÅSKEN:
Fredag 30/3 (Långfredagen): Stängt i Tropiska växthuset och orangeriet.
31/3 – 8/4 Påsklovskul: Sant eller falskt i tropikerna
Gå på vår kluriga tipspromenad. Hitta påskäggen med frågor. Varje svar leder till ett nytt ägg. Kan du hitta den sanna (kortaste) vägen genom växthuset? För barn 6-15 år. Öppet tisdag-fredag kl.11-16, lördag-söndag kl. 12-15. Tropiska växthuset, Botaniska trädgården. 

Påskhelgen 31 mars och 1 april, kl 13:00 – 15:00 Nycirkus i tropikerna
Upplev en unik luftakrobatik-föreställning skapad specifikt för Tropiska växthuset i Uppsala. Ilona Jäntti är tillbaka med imponerande akrobatiska övningar i föreställningen ”Rhizomatous aquatic” i Victoriasalen. 31/3 kl. 13 och 14, 1/4 kl. 13 och 14. 
Lördag 31 mars kl. 12.30 och 13.30: KnivstaSune spelar svenska visor i vinterträdgården. Tropiska växthuset, Botaniska trädgården.

Söndag 1 april Visning i Tropiska växthuset
Följ med på visning i Uppsalas enda regnskog. Lär dig mer om tropikernas växter. Tropiska växthuset, Botaniska trädgården.

Söndag 15 april, kl. 10.00–13.00 Vårfagning i kulturreservatet
När markerna vaknar efter vintern är det dags att städa bort nedfallna grenar, kvistar och löv. Hjälp till och passa samtidigt på att lära dig mer om jordbruket på 1700-talet. SLU Agrarhistoria bjuder alla på korv och dricka. Kulturreservatet Linnés Hammarby.
Arrangör: Länsstyrelsen Uppsala län och SLU Agrarhistoria. 

Söndag 22 april, kl. 13.00–14.00 Vårblomning i Linnés trädgård
Välkommen in på en tjuvtitt i Linnéträdgården när det blommar som vackrast i vårkvarteret och under trädkronorna. Botanisten visar sippor, nunneört, adonis, lökväxter och vårbolmört. 

Fler programpunkter finner du här (länk).

Fler nyheter

BILIST
Sjukhusvägen avstängd
24-31 maj

KROPP & HÄLSA
Psykisk ohälsa i skolan störst bland tjejer

KROPP & HÄLSA
Svenska solskyddsprodukter håller måttet mest

F&V
Fler grödor i växtföljden kan ge större skördar i ett förändrat klimat

UPPSALA
Kommunens befolkningsprognos 2024–2050

TIPS & RÅD
Våren är här – så gör du om du hittar en djurunge