Utställning och ny fotobok om Uppsalabo

(KULTUR / UPPLANDSMUSEET)       
>>        
Hon var nygift, lycklig och pilot när hon drabbades av en allvarlig motorcykelolycka i USA för 22 år sedan. I dag känner Uppsalabon Sara Hallén frihet och livslust på sin cykel med tre hjul. På den försvinner hennes funktionshinder.

Vi är nog många som sett Sara komma cyklandes i Uppsala centrum. Ett av hennes kännetecken är att cykeln är dekorerad med dalmatinerhundar som är mjukisdjur. Fotoboken och utställningen 500 – 5mph handlar om Saras två liv, det som hon levde innan olyckan och hur det blev efteråt – men allra mest skildras hennes mod att synas och leva fullt ut.
Fotograf Kicki Lundgren har följt Sara Hallén i under två år och står för idé och utformande. Journalist Lotta Frithiof har skrivit texten som bygger på Saras egen berättelse. Titeln, 500 – 5mph syftar på skillnaden i hastighet i miles per hour mellan att flyga och cykla.

Utställningen visas på Upplandsmuseet 8 april – 27 maj 2018.
Kicki Lundgren är fotograf och arbetar nästan enbart med egna projekt. 500 – 5 mph är hennes tredje fotobok. Tidigare böcker är ”Där tiden har stått stilla – bilder från Kurdistan” på Apecs förlag 2002 och ”Floating” på Journal bokförlag 2016.
Lotta Frithiof är reporter på Upsala Nya Tidning. Hon har tidigare på uppdrag skrivit ”Hjultomten” om Permobilens uppfinnare, och ”Självklart” om Misa som ordnar jobb för människor som står längst ifrån arbetsmarknaden.
Patric Leo som formgivit boken har blivit flerfaldigt prisbelönt för sin formgivning av kataloger och böcker. 
500 – 5mph ges ut på Journal bokförlag som är det förlag som publicerat flest antal vinnande titlar av Svenska fotobokspriset.
___________________

Fler nyheter

UPPSALA
Kommunens befolkningsprognos 2024–2050

TIPS & RÅD
Våren är här – så gör du om du hittar en djurunge

F&V
Nya mekanismer bakom antibiotikaresistens

INSÄNDARE:
Raggmunk och fläsk … Och spårväg!

FOLKLIGT
Festligt på Fyrisgårdens Broloppis

SPORT
Uppsalas Patricia Kamga slog svenskt juniorrekord