(Artikeln publicerad i UMLN nr.1 2018 – BILDER)
—
I år är det 140 år sedan Erik Andersson från Ofvandahl i Stora Tuna i Dalarna inledde sin karriär som sockerbagare. Resten är historia, brukar det heta, och stämmer med det lilla tillägget att historien om Ofvandahls Hovkonditori alltjämt skrivs. Det nuvarande ägarparet, Tommy och Maj Kuhlman, har planer för hur jubileet ska uppmärksammas under året. Men dessa omgärdas naturligtvis av ett visst hemlighetsmakeri.
Det är tidig måndagsmorgon och några morgonpigga kafégäster har redan hunnit fram till svenskklassikern påtåren inne i värmen på Sysslomansgatan 5. På den här adressen har Ofvandahls Hovkonditori legat sedan 1880-talet och då hade Erik Andersson, några år innan, redan hunnit starta den rörelse som kallades ”Erik Andersson Konditori och Damkafé” och som han beskrev som ”ett första klassens serveringsställe så rangerat att Damer och Herrar trivas gott”.
Långt senare, 1992, nådde stafettpinnen makarna Kuhlman vilka fyra år senare lät renovera konditoriet så varsamt att en pressrepresentant, enligt Tommy, trodde att hen tittade på ursprungsinventariet.
Tommy har ett förflutet som krögare i Stockholm men lärde sig snart att det finns skillnader mellan vad restaurang- respektive konditorikunder har för förväntningar.
– Inom restaurangbranschen kan man vara mer vågat nydanande – och vinna på det. Men inom konditorivärlden är det betydligt mer konservativt, förklarar han där han sitter vid ett av borden invid serveringsdisken. Våra kunder vet som regel vad de vill ha och det ska gärna göras enligt gamla och beprövade recept, säger han med en påtagligt finlandssvensk brytning.
Han kommer ursprungligen från Helsingforstrakten och hustrun Maj är från Wasa i nordvästra Finland. Hon arbetade länge som sekreterare i Stockholm och han – en utpräglad entreprenör – drev ett antal restauranger i huvudstaden innan han kunde titulera sig hovkonditor.
Steget från krögare i ”nollåtta-land” till konditor i Uppsala var enligt Tommy ett resultat av ödets många nycker.
– Ja, det var en ren slump! En buss hade gått sönder på Sysslomansgatan och blockerade trafiken utanför konditoriet som då var till salu, minns han och skrattar. Och jag satt där jag satt i bilen … När jag fick syn på till salu-skylten.
Hustrun Maj kunde knappast ha anat hur detta – ett busstopp i Uppsala – skulle komma att förändra även hennes liv för de nästkommande decennierna. Men jag upplever paret som det väloljade maskineri man kan förvänta sig av några som har lyckats driva en rörelse så länge som de.
Efter övertagandet lärde de sig branschen och hantverket relativt kvickt, och det fanns ju en hel del tradition att förvalta och bygga vidare på. I år har makarna Kuhlman samlat på sig tjugofem års erfarenhet av att driva det traditionsrika etablissemang Ofvandahls Hovkonditori är. Ett ställe som hyllats av skalder och besjungits av bl.a. Gunnar Wennerberg, Ulf Peder Olrog och Owe Thörnqvist.
// Signerat Peder Strandh
___________________________________________________
Fler bilder från Ofvandahls finner du nedan:
>>
>>
>>
>>