FREDRIK TEGNÉR – Naturfotograf >>

(BILDER_Artikel från UMLN pappersnummer 1-2018)

Du kanske har sett honom där han emellanåt jobbar på djuraffären Arken Zoo i Stenhagen? Med sin vänliga framtoning och stora kunskap om djur är han en klippa, inte minst för oss akvariefantaster. Genom Fredrik Tegnérs nyfikna blick har vi i UM Luthagsnytt nu förmånen att kunna se naturens under – genom hans kameralins.

Fredrik Tegnér bor för närvarande i Ekeby, ”intill [den] underbara Hågadalen” som han själv uttrycker det. Han är utbildad biolog och har en masterexamen inom Ekologi och naturvård vid Uppsala universitet. Det andra examensarbetet utformade han däremot själv och tog sikte på Sydamerika.
– Jag begav mig till Peru med hjälp av stipendier från SIDA. Där studerade jag pilgiftsgrodan Ranitomeya flavovittata och dess beteende och levnadsmönster.
Dessa grodor kommer att löpa likt en röd tråd i intervjun med Fredrik, ska det visa sig.

– Jag har nog alltid (vad jag kan minnas) varit intresserad av djur och natur. När jag var liten hade vi till exempel som tradition att ta in grodrom på vårkanten, minns ha. Dessa höll vi i en stor skål i köket för att kunna följa deras utveckling med stor spänning tills dess att de var fullt utvecklade och redo att släppas tillbaka där de hittades.
Morfar Anders hade ett stort inflytande på Fredrik, det märks, inte minst på hans beskrivning av morfadern som ”en man med ett mycket stort och varmt hjärta för naturen och även fotografering”.

Sätt att umgås ”hemma i Ekeby”
När jag frågar om han har något favoritdjur framför andra kommer ett svar som man endast kan förvänta sig från riktiga hardcore-djurfantaster.
– Att ligga bredvid en solande huggorm en varm vårdag är svårslaget, säger han.
Mm säkert … INTE, tänker jag för mig och gissar att jag inte är ensam.
– Men när jag är hemma umgås jag mest med Panterkameleonten Bob, ett gäng fågelspindlar och en hel drös med pilgiftsgrodor, fortsätter han.

Jag vet inte vad jag hade förväntat mig att höra. Jag borde nog ha insett att han inte skulle komma med något så mesigt svar som ”hamster” eller ett par ”pitbull-terriers”, tänker jag samtidigt som jag försöker föreställa mig hur man kelar med en pilgiftsgroda.

Intresset för fotografering började med att Fredrik fick en gammal systemkamera av sin far och det dröjde inte länge innan han hade fotograferat sönder slutaren i kameran.
– Men det som verkligen gjorde att intresset tog fart var när jag upptäckte makrofotografering. Att jaga efter en 4 mm barrhoppspindel flera timmar i streck och sedan få till ett skarpt porträtt är verkligen magiskt och sjukligt beroendeframkallande, säger han. Och efter att ha arbetat som assistent till Uppsalas kanske mest kända fotograf, Mattias Klum, så blev fotograferandet än mer seriöst.

Drömmar för framtiden
Dit åker du gärna tillbaka?
– Iquitos, i nordöstra Peru, kommer det direkt. Det är nog mitt absoluta favoritresmål. Jag har spenderat sammanlagt ett år i regnskogarna omkring Iquitos och det är något helt enastående. Inte en dag är den andra lik, man hittar alltid någonting nytt i djurväg att fotografera och människorna som bor där är verkligen genuint vänliga och inte alls stressade på samma sätt som här hemma.
Nu skulle man ju kunna tro att Fredrik Tegnér, efter att ha tillbringat så lång tid i Sydamerikas djungel, skulle längta till någon annan världsdel – till en annan biotop. Men icke då.
– Men Colombia vore häftigt! Där finns det mängder av orörd regnskog som tidigare inte varit tillgänglig på grund av oroligheter.

För UM Luthagsnytts läsares räkning hoppas han att han kan väcka suget för att man själv ska ge sig ut på ett litet äventyr till Amazonas eller [varför inte ] bara ut i trädgården och fotografera spindlar som gömmer sig i gräsmattan.

Då och sedan
Fredrik Tegnér har tidigare varit gästfotograf på bl.a. Naturhistoriska [Museet] och Fotografiska och han publiceras regelbundet på instagramkontot @BBCEarth.
Just nu planerar han att sätta samman en fotobok där han skriver om sina resor och upplevelser. Dessutom planeras det också för en utställning här hemma i Uppsala i framtiden.

Läsning för fotonörden:
Grodan på bilden är fotograferad med en Canon 5d mark III och med ett Canon MP-E 65 mm 2.8 makroobjektiv. Dessutom använder jag mig av en Canon MT-24EX Macro Twin Lite-blixt vilken jag tonar ned med en hemmagjord diffusor (gjord av en lampskärm).




Fler nyheter

UPPSALA —
Avsiktsför-
klaring om nytt centrum mot hedersvåld

POLISEN:
Så kan den digitala rekryteringen av barn och unga till kriminalitet gå till

SAMHÄLLE —
Lika vanligt bland flickor som pojkar att ha varit delaktiga i brott

DJUR & NATUR —
Hon prisas för sitt arbete om djuretik

SKOLA —
Skolnära stöd ska motverka problematisk skolfrånvaro

F&V —
Studie av AI-bilder: Tonåringar blir alltid lika vackra, lyckliga och framgångsrika