Uppsala kommun ska ansöka om medlemskap i föreningen Funkisglädje. Funkisfestivalen, före detta Funkismello, är föreningens första evenemang. Det är Sveriges största sångtävling eller melodifestival för personer över 15 år med kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning inom LSS.
Målet med Funkisfestivalen är att skapa ett arrangemang som ger så många personer som möjligt med intresse för att sjunga en möjlighet att stå på scen och delta på sin nivå. Funkisfestivalen bygger på att kommunen ordnar en egen deltävling. Därefter genomför Funkisglädje regionfinaler och en riksfinal. Finalen 2018 genomförs på Cirkus i Stockholm 23 april.
– Tillsammans med Funkisglädje skapar vi nu ytterligare en plattform för personer med LSS-beslut. Det är en del i arbetet för att alla ska ges förutsättningar att delta i och tillgodogöra sig kulturliv, fritidsverksamhet, idrott och hälsofrämjande aktiviteter, säger Eva Christiernin (S), ordförande i omsorgsnämnden.
Den medlemskommun som arrangerar en deltävling åtar sig att involvera så många som möjligt ur målgruppen. Förutom att delta i tävlingen kan personer sköta ljus och ljud, dela ut program, servera kaffe, vara konferencier eller sitta i en jury. De artister som har förmågan och möjlighet att delta vid kommundagar, företagsevent, mässor och andra tillställningar ska kunna erbjudas det.
I Uppsala samarbetar kulturnämnden och omsorgsnämnden med arrangemanget.
– Funkisfestivalen handlar om att låta en prioriterad målgrupp stå på scen, vara stjärnor och lysa utifrån sin egen förmåga. Det är en viktig insats för att ge alla som bor i Uppsala kommun möjlighet att skapa, säger Peter Gustavsson (S), kulturnämndens ordförande.
Funkisglädje är en ideell förening med syfte att bedriva stödjande aktiviteter inom främst kultur, idrott och fritid för personer med intellektuell funktionsnedsättning. I dag är 16 kommuner, föreningar och enskilda medlemmar i föreningen.
// Signerat Uppsala kommun
______________________________________________________________________