FATTA HJÄRNAN: Förstå mer om vad som händer i tonårshjärnan

(TONÅRING / HJÄRNFORSKNING)       
>>         
Neuropsykolog Åke Pålshammar är välkänd för Uppsalamagasinet Luthagsnytts läsare sedan tidigare då han de senaste åren har varit en återkommande skribent i magasinet. Förra året skrev vi en del om ett av hans senare projekt där han, tillsammans med livsstilspedagogen Anna Nygren, hade släppt boken Hjärnskolan. En bok som han tycker att varje lärare borde läsa.

I höstas var duon inbjuden att hålla en föreläsning i samband med att Skolforum 2017 hölls i Stockholm (Skolforum är årligen återkommande fortbildningsdagar för lärare och skolledare, red anm).
Under föreläsningen berättar Åke Pålshammar bland annat om hur ett barns hjärna utvecklas bakifrån och framåt,  vilket innebär att syn- och hörselcentrum mognar tidigt medan den s.k. prefrontala cortex (främre pannloben) kommer lite på efterkälken. Denna diskrepans menar forskningen kan vara en av förklaringarna till att tonåringar är mer benägna att fatta ogenomtänkta beslut då deras hormoniella belöningssystem tillåts påverka dem i högre grad än när den främre delen av hjärnan, när de når åldern någonstans mellan 20 och 25 år, har växt i kapp.
Vill du ta del av föreläsningen på Skolforum 2017 så går det att göra det via den här länken från Utbildningsradion.

Vill du ta del av föreläsningen? Klicka då på den här länken från Utbildningsradion.

Livsstilspedagogen Anna Nygren och Åke Pålshammar, neuropsykolog. Observera att bilden är ett montage.  (Uppsalamagasinet Luthagsnytt © 2018)

// redaktion@luthagsnytt.se

_______________________

Fler nyheter

PROFESSORN:
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”