>>
Uppsala kommun har sedan 2008 varit en fristad för förföljda författare. Detta uppmärksammar kommunen genom att arrangera tio program vid tio olika tillfällen på tio olika platser under rubriken ”Fristad Uppsala 10 år”. Under året kommer författare och konstnärer, som tvingats i exil på grund av sitt arbete, bjudas in till Uppsala för att medverka i olika programpunkter.
Runt om i världen förföljs och fängslas författare och skribenter när de försöker använda sig av sin mänskliga rättighet att fritt uttrycka sina åsikter. För att stödja yttrandefriheten och det fria ordet har Uppsala sedan 2008 varit en fristadskommun för förföljda författare. Detta arbete sker i samarbete med ICORN – International Cities of Refuge Network.
Uppsala kommun kommer under 2018 att arrangera programpunkter som belyser yttrandefrihet ur ett internationellt perspektiv och ta upp frågor som rör yttrandefrihet i Sverige och Uppsala idag.
Onsdag 14 februari 18.00, bjuder Sävja kulturcentrum in till det första programmet. Kvällens rubrik är ”En fatwa mot det fria ordet – en kväll om Salman Rushdie och yttrandefriheten”. Det var på detta datum för 29 år sedan Irans andlige ledare Ayatollah Khomeini i februari 1989 utdelade fatwan på grund av Rushdies roman ”Satansverserna”.
Under programkvällen beskriver de medverkande konsekvenserna av fatwan. Arne Ruth, tidigare kulturchef Dagens Nyheter ger en historisk skildring. Elisabeth Åsbrink, ordförande Svenska PEN, samtalar om framtiden och litteraturen roll. Massod Mafan, verksamhetschef Sävja kulturcentrum och styrelseledamot Svenska PEN, berättar om de internationella följderna.
Fatwan mot Salman Rushdie var också startskottet till fristadsnätverket ICORN som idag har över 65 medlemsstäder runt om i världen.
– För Uppsala kommun är arbetet med att erbjuda en fristad för förföljda författare en påminnelse om hur viktig yttrandefriheten är för ett demokratiskt och öppet samhälle. När vi ger skydd åt en hotad författare är det också en påminnelse om att vi aldrig får ta demokratin för given, säger Peter Gustavsson (S), ordförande i kulturnämnden.
Under året kommer Uppsala att gästas av flera fristadskonstnärer som till exempel: Nasrin Madani, författare, Parvin Ardalan, projektledare, Abduljabbar ”AJ” Alsuhili, komiker, skådespelare och youtuber, Ashraf Atraqchi, konstnär, Iman Al-Ghafari, poet och forskare
På jubileumssidan kommer program att läggas upp löpande. Läs mer på uppsala.se/fristad-10-ar
För mer information om nätverket ICORN www.icorn.org
_________________________________________________________________________________________________________________