UTBILDNING: Yrkes-SM blir rekordstort i Uppsala

>>    
Nu pågår förberedelserna för fullt inför Yrkes-SM som i år kommer att arrangeras i Uppsala. Under tre intensiva dagar erbjuds skolor och allmänhet att gratis få besöka det över 25 000 kvadratmeter stora evenemanget vid Gränby sportfält för att följa tävlingarna och själva få prova på olika yrken. I år blir det tävlingar och uppvisningar inom cirka 50 olika yrken, vilket är rekordmånga.

Yrkes-SM arrangeras den 25-27 april 2018. Upp emot 25 000 besökare, mestadels högstadieelever från regionen förväntas komma för att inspireras av Sveriges yrkesskickligaste ungdomar. Omkring 250 gymnasieelever som kvalificerar sig via regionala deltävlingar runtom i landet kommer att tävla. Vinnarna tas ut till Yrkeslandslaget och får representera Sverige under kommande Yrkes-EM och Yrkes-VM.
Målet med Yrkes-SM är att ge ungdomar möjligheter att få en konkret inblick i moderna yrkesutbildningar. Evenemanget kan beskrivas som ett stort ”multiprao”, perfekt för studiebesök och inspiration. Under ett besök får elever se yrken ”live” på nära håll och prova på olika yrken och arbetsmoment på ett kul sätt. På plats finns guider, studie- och yrkesvägledare, branschexperter och yrkesverksamma ungdomar att prata med och ställa frågor till om utbildning och arbetsmarknaden.

Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka attraktionskraften och rekryteringen till yrkesutbildningar inom Bygg-, Konstruktions- & Anläggningsteknik, Industri-, Maskin- & Verkstadsteknik, Informations- & Kommunikationsteknik, Konst, Kreation & Mode, Social & Personlig Service, samt Transport & Logistik. Yrkes-SM arrangeras vartannat år. Bakom satsningen står WorldSkills Sweden (WSS), ett samarbete mellan Svenskt Näringsliv, LO och staten genom Skolverket, Utbildningsdepartementet och Myndigheten för yrkeshögskolan. Samarbetspartner 2018 är Uppsala kommun. Därutöver medverkar branschorganisationer, yrkesnämnder, myndigheter, skolor och företag.

– Jag ser verkligen fram emot att Yrkes-SM kommer till Uppsala och hoppas att många ungdomar ska få upp ögonen för alla de spännande yrken och karriärmöjligheter som finns på gymnasieskolans yrkesprogram. Uppsala har en stark och växande arbetsmarknad med många företag och arbetsgivare som behöver nya medarbetare. För den som skaffar sig rätt yrkesutbildning ser framtiden ljus ut, säger Caroline Hoffstedt (S), kommunalråd med ansvar för utbildningsfrågor.

På Yrkes-SM är det fritt inträde för alla. Högstadieelever och förstaårselever på gymnasiala utbildningar i region Uppsala kommer att erbjudas gratis UL-resor för att enkelt kunna ta sig till tävlingarna. (Läs mer på Yrkes-SM:s hemsida)
// Signerat Uppsala kommun

Fler nyheter

SPORT
Uppsalas Patricia Kamga slog svenskt juniorrekord

UPPSALA SÖDRA
Nu upphandlas byggandet av Uppsalas spårväg

F&V
Robotars känsel kan bli lika snabb som människans

ONLINE
Wikområdets historia digitaliseras och tillgängliggörs

SENIOR
Följ med Träffpunkter 65+ ut för en dag i gemenskap och rörelse

NYTT PROJEKT
Ungdomar ska öka kunskapen om hedersrelaterat våld och förtryck