F&V —
Uppsalaforskning på långvarig smärta internationellt prisad

FORSKNING OCH VETENSKAP
Den som har smärta varje dag i minst tre till sex månader har långvarig smärta, ett tillstånd som är mycket vanligt.

Numera finns en ny smärttyp, nociplastisk smärta, som innebär att nervsystemet fungerar som en förstärkare av smärtsignaler. I år tilldelas Eva Kosek, överläkare på Smärtcentrum vid Akademiska sjukhuset, det prestigefulla internationella priset Ronald Melzack lecture award, för sin forskning.

– Jag är oerhört tacksam att detta pris uppmärksammar nociplastiska smärttillstånd. Det har satt fokus på stora grupper av smärtpatienter som ofta känner sig missförstådda. Idag kan vi bättre förklara orsakerna till smärtan och föreslå lämplig behandling. Tyvärr saknas dock fortfarande effektiv behandling för många av dessa patienter. Därför är det glädjande att det pågår så mycket forskning och försök att utveckla nya behandlingsstrategier, säger Eva Kosek, överläkare på Smärtcentrum vid Akademiska sjukhuset och professor i klinisk smärtforskning vid Uppsala universitet och Karolinska Institutet.

Ronald Melzack lecture award är ett internationellt pris inom smärtforskning som delas ut vartannat år till en framstående forskare av International Association for the Study of Pain (IASP). Enligt motiveringen tilldelas Eva priset för sin forskning inom långvarig smärta och för sin ledande roll i det internationella arbetet som lett till introduktionen av en helt ny smärttyp, nociplastisk smärta och utveckling av kliniska kriterier för att diagnosticera denna.

– Nociplastisk smärta innebär en förändrad smärtsignalering. Vid sådan smärta fungerar nervsystemet som en förstärkare av smärtsignaler. Detta leder dels till smärta, ofta i stora delar av kroppen, dels till att stimuli som normalt inte gör ont, till exempel en vanlig kram, kan upplevas som smärtsamma. Man kan säga att patienter med nociplastisk smärta har en störd funktion av smärtreglerande system. Smärtan förekommer vid många av våra allra vanligaste långvariga smärttillstånd, till exempel fibromyalgi, vissa typer av ryggsmärta och irritable bowel syndrome (IBS), förklarar Eva Kosek.

Idag talar vi om tre olika smärttyper. Den första är just nociplastisk smärta, där smärtan ses som en sjukdom och inte som ett symtom, så kallad primär smärta. De två andra benämns sekundär smärta, där smärtan är ett symtom som uppstår till följd av skada/inflammation i vävnaderna (nociceptiv smärta) eller sjukdom/skada i nervsystemet (neuropatisk smärta). Patienter vars smärta inte kan kategoriseras i någon av dessa tre typer har smärta av okänd orsak.

– Att nociplastisk smärta numera ses som en sjukdom i sig är ett viktigt framsteg, Tidigare sågs smärta alltid som ett symtom och när en underliggande orsak inte kunde fastställas kände sig många patienter ifrågasatta, säger Eva Kosek och fortsätter:

– Vid nociplastiska smärttillsånd behöver man förklara för patienten att även sådant som är ofarligt för kroppen, till exempel lätt tryck eller normal fysisk aktivitet, kan ge upphov till smärta, dvs att smärtan inte längre är att betrakta som en adekvat varningssignal. Detta kan få stora konsekvenser för vardags- och arbetslivet som patienten kan behöva hjälp med. På Smärtcentrum vid Akademiska sjukhuset arbetar vi därför inte bara med diagnostik och smärtlindrande behandling utan även med individualiserad rehabilitering av patienter med olika smärttyper, berättar Eva Kosek.

Läkemedelsbehandling skiljer sig beroende på smärttyp

Smärtlindrande läkemedelsbehandling skiljer sig åt beroende på vilken smärttyp man ska behandla. Vid smärta orsakad av vävnadsskada används till exempel paracetamol och antiinflammatoriska läkemedel, så kallade NSAID-preparat. Dessa läkemedel hjälper sällan mot nociplastisk smärta. Detsamma gäller morfingruppens läkemedel som inte heller bör användas vid sådana smärttillstånd. I stället används helt andra läkemedel.

– Vi vet nu att även om man framgångsrikt behandlar en eventuell bakomliggande sjukdom så kan smärtan hos många patienter övergå från sekundär (med smärta som symtom) till ett nociplastiskt smärttillstånd. Exempelvis utvecklar cirka 20-30 procent av patienter med en välkontrollerad ledgångsreumatism fibromyalgi. Därför är det viktigt att läkaren kontinuerligt fastställer vilken/vilka smärttyper som ska behandlas, då detta kan förändras över tid, avrundar hon.

 

Extern skribent: Akademiska sjukhuset

 

 

 

 

 

 

Fler nyheter

UMLN —
God Jul med tips på aktiviteter

F&V —
App lindrar psykiska symptom hos föräldrar som mist ett barn

REGION UPPSALA —
Ekonomiska satsningar i länet

LÄSNING —
Bibliotek Uppsala får
920 000 kronor för att få fler unga att läsa

UPPSALA KOMMUN —
Invånarna har sagt sitt – lokala satsningar i Medborgarbudgeten

MUSIK / LIVE —
Veronica Maggio inviger Studenternas IP som konsertarena