EFTER ÖVERGREPPEN:
Äldreomsorgen kraftsamlar tillsammans

UPPSALA KOMMUN:
Energi och kraft när alla chefer inom äldreomsorgen, vård- och omsorgsförvaltningen träffades för en kraftsamling.

Syftet var att få en gemensam bild och att blicka framåt tillsammans. Bland annat diskuterades frågan: vad är tystnadskultur?

Det har varit turbulenta veckor för kommunens äldreomsorg. Det var den 4 september som Upsala Nya Tidning publicerade en artikel om en 86-årig kvinna som utsatts för våldtäkt. Det var startskottet för en lång mediegranskning. Fler händelser har kommit fram, bland annat ytterligare en våldtäkt och förvaltningen har jobbat hårt med att utreda och vidta åtgärder. När cirka 100 chefer inom äldreomsorgen samlades fanns ett behov av att prata, ventilera och att blicka framåt.

– Ur en kris, hur hemskt den än är, kan det även komma något gott. Två fall av allvarliga våldsbrott har skett, det är två för mycket. Men vår äldreomsorg är inte i fritt fall, mycket fungerar bra. Vi har en intensiv tid där fokus är att hitta var vi har brustit och att förhindra att något liknande inträffar igen. Men vi kommer alltid arbeta med att utveckla vår äldreomsorg i takt med att omvärlden förändras. Nu gäller det att tänka framåt tillsammans, sa Lenita Granlund, direktör vård- och omsorgsförvaltningen.

Sekretess råder kring enskilda personer

Hon tycker att det är bra att media bevakar offentlig verksamhet. Men i det här fallet har det varit svårt att kunna ge relevanta svar i intervjuer. Mediegranskningen har bland annat handlat om brukaren och hennes berättelse. Som anställd i kommunen kan man aldrig kommentera något som gäller en enskild individ. Det råder strikt sekretess och en tjänsteperson får inte prata om enskilda brukare och deras händelser. 

– Samtidigt ska vi vara öppna och tillgängliga och berätta det vi kan berätta om. Vi ska inte lägga locket på. Men det blir en svår sits när medias bild berättar en historia där vi helt enkelt inte kan gå in och förklara kommunens agerande på grund av sekretess, vi har en del sådana berättelser som just nu publiceras i media, sa Lenita Granlund. 

Tobias Smedberg, (v) ordförande i äldrenämnden inledde dagen med frågan:

– Hur många av er tycker att det är lätt att vara chef i äldreomsorgen? 

Inte en enda person räckte upp handen och Tobias verkade inte direkt förvånad.

– Jag har varit politiker i tio år och det här är det grövsta jag har varit med om. Många medarbetare är jätteupprörda och det är en tuff tid med mycket kritik och frågor. Media skriver om att Uppsalas omsorg är på fall. Men, nej, det är den inte. Vi vet vad som ska bli bättre och vi har identifierat bristerna, sa Tobias Smedberg.

Tuff granskning i media

Mediebilden av äldreomsorgen är just nu ganska sargad. Media berättar bland annat om bristande rekryteringsprocess, för många medarbetare per chef, en tystnadskultur och bristande ledarskap. Under en stund fick alla chefer prata om vad äldreomsorgen egentligen står för. Svaren var många, bland annat: Mänsklighet, trygghet, öppenhet, värme och omtanke. Social förmåga är viktigt och brukare ska känna tillit och trygghet. ”Men vi är mänskliga och ibland gör vi fel”.

Vad är tystnadskultur?

Till sist ställdes frågan: ”Vad är en tystnadskultur?”. Cheferna i rummet fick möjlighet att diskutera. Vissa kan se en tystnadskultur i sin medarbetargrupp, andra håller inte alls med:

– Ja, det finns en tystnadskultur bland medarbetare och man kan vara rädd att bli utesluten av arbetsgruppen. Vi ledare måste vara förebilder. 

– Som medarbetare måste du våga säga vad du ser och känner.

– Vi har en öppen kultur och känner inte att vi har en tystnadskultur. Men det är viktigt att vi tar temperaturen och ser vad vi kan justera och inte dramatiserar det hela så mycket.

– Det är en sak att vi har arbetsplatsträffar, men det behövs en dialog mellan chef och medarbetare, det är otroligt viktig. Därför är det bra med färre medarbetare per chef. Man ska våga berätta vad man ser.

Politikens 12 punkter till förbättringar

Politiken har beslutat om en rad åtgärder som ska bidra till förbättringar inom äldreomsorgen. Bland annat ska nyanställda lämna registerutdrag, chefer ska få färre medarbetare, chefer ska få mer stöd från HR vid rekrytering och medarbetarna ska få utbildning i välfärdsbrott.   

– Nu får vi fler verktyg att jobba med. Fler verktyg att göra förbättringar med och därmed förhindra oegentligheter i äldreomsorgen. Tillsammans har vi en enorm styrka. Och glöm inte, man är inte ensam som ledare i äldreomsorgen, sa Lenita Granlund.

Kraftsamlingen fortsätter

Kraftsamlingen har bara startat. Nästa gång cheferna ses är det på ett ledarforum. Då är välfärdsbrott på agendan. Parallellt sker arbete i arbetsgrupperna, språkutveckling, den gemensamma kulturen på arbetsplatsen med mera. Det gäller att få varje medarbetare med på tåget och arbetet är i full gång.

Och som Tobias Smedberg, ordförande i äldrenämnden sa:

– Jag förstår att det är ett tufft uppdrag ni har och att ni inte räckte upp handen idag och svarade att det är lätt att vara chef i äldreomsorgen. Men vad gör man när det blåser, när vi har tuffa tider? Ja, inte lutar man sig bakåt. Vi behöver luta oss framåt, se det som fungerar. Vi ska inte sopa problemen under mattan utan lyfta dem uppåt. Ni har mitt och äldrenämndens förtroende.

 

Extern skribent: Uppsala kommun

 

 

 

 

 

Fler nyheter

PÅ SCENEN —
”Dagens” en underhållande lunchföre-
ställning

CITY —
Innovativ kamerateknik testas i Frodeparken

MUSIK —
Jultoner fyller UKK

JOBBA MED GRÖNT:
Vem ska se till att vi får mat på bordet i framtiden?

TIPS & RÅD —
Nu är det dags att ta fram broddarna

UPPSALA KOMMUN —
Vi står enade med Ukraina
1 000 dagar efter Rysslands invasion