– Det här är en berättelse om hur våtmarkerna skapat en flodvåg i samhällsdebatten. Vi släpper boken Våtmark för att belysa en tidigare bortglömd del av naturen och människorna som kämpar för våtmarkerna och alla arter som är beroende av dess existens, säger Beatrice Rindevall, ordförande för Naturskyddsföreningen.
Boken är skriven av Anna Froster, biolog, journalist och författare, med foton av Patrik Larsson och Roine Magnusson.
”Våtmark – En djupdykning i grumliga vatten” ger en historisk genomgång om våtmarkens betydelse för samhället och innehåller intervjuer med aktivister, forskare, bönder, byråkrater, biologer och människor som jobbat med att återställa våtmarker.
Våtmark är mark med vatten nära markytan under en stor del av året, samt områden med vegetation som kan växa i vatten. Våtmarker är artrika miljöer med en nyckelroll i ekosystemet. Bland annat fungerar de som kolsänkor och som livsmiljö för djur och växter.
Men nästan en fjärdedel av Sveriges våtmarker har försvunnit, vilket ökar utsläppen av växthusgaser. Syftet med att torrlägga våtmark har ofta varit att skapa jordbruksmark eller ökad skogsproduktion. Idag är cirka 600 arter som är beroende av våtmarker rödlistade.
– Torrläggningen av våtmarker har resulterat i stora koldioxidutsläpp och negativa konsekvenser för den biologiska mångfalden. Vi hoppas att boken Våtmark blir en ögonöppnare, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.
Mer information
- Boken ”Våtmark” finns nu i handeln och går att beställa på Naturskyddsföreningens hemsida här.
___________
•
Extern skribent: Naturskyddsföreningen | 2024-09-20