INSÄNDARE: Far och flyg förnuftigt

Signerad David Rylander, Emanuel Gammelgård, Sara Freyland och John Jerlström Uppsala Universitet
>>      
Det är inte bara utsläppen från flyg som påverkar vår miljö. Vårt flygande orsakar död bland miljontals fåglar världen över och bara i Sverige dör ca 80 fåglar om dagen på grund av våra flygvanor. Måste du verkligen flyga eller kan du ta tåget istället? 

Klimatforskare och professor Kevin Andersson från Uppsala Universitet vill vara en förebild när han vägrar att flyga. “Jag försöker visa att man kan leva som forskare och ha ett bra akademiskt liv utan att hela tiden sitta på flygplan” sade Kevin Andersson till SVT Nyheter (2016)

Vår attityd till flyget har ändrats till att flyga kortare och oftare. Den största boven när det kommer till flygets utsläpp är just start och landning. Att flyga längre och mer sällan, om man måste flyga överhuvudtaget, är därför bättre än att flyga kort och ofta. Utöver den självklara aspekten att vårt flygande förorenar miljön påverkar vårt flygande även djurlivet, både direkt och indirekt. I Sverige dör över 80 fåglar varje dag efter kollisioner med flygplan. Forskning på området jobbar med att ta fram ny teknik som kan förhindra dessa kollisioner, men fram tills dess är den bästa lösningen att minska på vårt flygande. 

För att minska problemen vårt flygande medför bör vi alltid tänka på hur vi åker. En viktig tumregel  för resor är att åka på semester sällan och stanna borta länge. Tänk alltid på alternativen; kan man kanske åka tåg eller kollektivt istället? Vi kan inte sluta förflytta oss i samhället, transporter behövs, men det är vårt ansvar att tänka på hur och när vi använder dem.

// Signerat:
David Rylander, Emanuel Gammelgård, Sara Freyland och John Jerlström Uppsala Universitet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler nyheter

Uppsala vidare mot att bli europeisk kulturhuvudstad 2029

STUDIE | Distansundervisning ledde till minskad vård för psykisk ohälsa

LITTERATUR | Ny bok om strömmad läsning

Sportlovsveckan på UKK

Han blir Uppsalas nya stadsarkitekt

Uppsala utsedd till Sveriges främsta idrottskommun