Wikström var landshövding mellan 1992 och 1997. Omtyckt, resultatinriktad och generös är karaktärsdrag som många förknippar med Jan-Erik Wikström.
Störst avtryck har Jan-Erik Wikström kanske gjort inom kulturområdet. Både som politiker och som landshövding. Han bidrog aktivt till bildande av Grönsöö Kulturhistoriska stiftelse, vars första ordförande han blev. Kulturintresset odlade han också genom sitt engagemang i stiftelsen Leufsta och vallonbruken i Norduppland. Han har också haft en rad uppdrag såsom ordförande för Sveriges Radio, Kungliga Operan och Dramaten. Under många år var han också förlagschef.
I samband med Estonia-olyckan 1994 tog Jan-Erik Wikström ledningen i samverkan mellan kommuner, kyrkan och landstinget för en samlad och gemensam krishantering.
Wikström hade ett starkt engagemang i frikyrkligheten och inom folkbildningen. Han var engagerad i Svenska Missionsförbundet, numera Equmeniakyrkan, och aktiv i folkbildningen i form av Frikyrkliga Studieförbundet, numera Bilda. 1964 blev han ordförande för Immanuelkyrkan i Stockholm. Ett uppdrag han innehade i 26 år. Han satt i Frikyrkliga studieförbundets styrelse 1957–1976, och från 1970 som ordförande.
Wikström var en uppskattad och effektiv mötesordförande. Nu är hans jordiska sammanträde slut. Det blev långt och innehållsrikt.
Idag omsluter vi hans nära och kära med vår omtanke och uttrycker vår djupaste respekt för hans stora insatser för vårt län.
Signerat:
Ann-Cathrine Haglund
Anders Björck
Peter Egardt
Göran Enander
Stefan Attefall
(Nuvarande och tidigare landshövdingar i Uppsala län).
•