STINA WOLLTER HEDERSSTIPENDIAT 2017

>>     
Konstnären Stina Wollter utsågs vid kulturnämndens sammanträde 27 november till Uppsala kommuns hedersstipendiat 2017.

Kulturnämndens motivering: ”Uppsala kommuns hedersstipendium 2017 tilldelas Stina Wollter för ett konstnärskap som inte väjer för de svåra sakerna och som utmanar invanda föreställningar om kropp och åldrande. Stina Wollter inspirerar och skänker oss mod”. Stina Wollter är född 1964 och arbetar främst som konstnär men även som illustratör, föredragshållare, radiopratare, sångerska och textförfattare. Stina Wollter studerade vid Valand konstskola i Göteborg, Konstindustriskolan, Nordiska konstskolan i Finland och vid Gerlesborgsskolan i Bohuslän. I sin konst använder hon olika tekniker, men framförallt måleri och teckning. Hon arbetar också med kroppsaktivistiska uttryck. Stina Wollter finns representerad i Uppsala kommuns samlingar och i offentlig gestaltning. Stina Wollter har tidigare fått Uppsala kommuns kulturstipendium 1993 och statliga Konstnärsnämndens arbetsstipendium 2007. 

– Det är roligt att uppmärksamma och hedra ett konstnärskap som är mångsidigt och tar sig så olika uttryck. Vi är glada för att Stina Wollter lever och verkar i Uppsala, säger Küllike Montgomery (MP), ledamot i kulturnämnden och stipendieutskottets sammankallande. 

Stina Wollter blir årets kulturstipendiat i Uppsala. Foto: Sveriges Radio.

Kulturnämndens hedersstipendium inrättades 1977 och har utdelats varje år sedan dess. Stadgarna säger att förtjänt person/förtjänta personer kan tilldelas hedersbetygelse i form av ett konstverk, i år till ett värde av högst 20 000 kronor samt ett diplom utformat av konstnären Ulla Fries. Utdelning av stipendiet sker i samband med kulturnämndens sammanträde den 18 december. 
Förra årets hedersstipendium gavs till Klaus Pontvik och Nils-Erik Sparf.
// Signerat Uppsala kommun

Fler nyheter

RANKING | Akademiska sjukhuset ett av världens bästa sjukhus

NÄRINGSLIV • SKOLA | Möt morgondagens entreprenörer på UF-mästerskapet

KULTUR | Youssou N’Dour till UKK

FORSKNING | Nytt världsrekord för CIGS-solceller till Uppsala universitet

Vi | Anonyma stödsamtal ska få fler att våga söka hjälp

Enligt redaktören: I am nineteen going on twenty, la la …