JULBELYSNINGEN TÄNDS: Fredag 24 november

>>    
Advent står för dörren och traditionsenligt tänds årets julbelysning på fredag, veckan före första advent. 17.30–19.00 tänds belysningen på Stora torget. I år sjungs advent in av artisterna Sonja Aldén och Ibrahim och kören Canorus. Uppsala kommun och Uppsala Citysamverkan står för arrangemanget och bjuder på glögg och pepparkakor.

Nytt för i år är att Resecentrum får julbelysning i centralpassagen. Satsningen är ett led i arbetet med att skapa ett tryggare och trivsammare resecentrum.
– Önskan om mer belysning vid just Resecentrum är tydlig när vi har frågat Uppsalaborna vad vi kan göra för att platsen ska blir mer trygg. Då passar det bra att just centralpassagen får julbelysning. Det bidrar också till ett fint välkomnande av alla som besöker Uppsala under advent och jul, säger kommunalrådet Erik Pelling (S), som tillsammans med Hilde Klasson (S), första vice ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden, och Arne Skoglund, ordförande för Uppsala Citysamverkan, tänder julbelysningen.

Det är många platser i Uppsala som får julbelysning, till exempel Klostergränd. Utöver centralpassagen är det nytt för i år att området utanför Radisson Blu Hotel får belysning. I Uppsala satsas också på särskilda installationer där kärlekens träd på Stora torget är väl känt. Även tomtetronen på Celsiustorget, mistelbågen på Västgötaspången och den spektakulära örnen i Vretgränd är uppskattade.
– Det är roligt att vi får glädja Uppsalaborna med fin julbelysning varje år när det är som allra mörkast ute. Vi hoppas att det inbjuder till att ströva runt i centrum och besöka de olika platserna och upptäcka årets nyheter, säger Lisa Thörn, vd, Uppsala Citysamverkan.

Redan i början av november började monteringen av julbelysningen, något som tar tre veckor. 13 januari ordnar kommunen tillsammans med Citysamverkan julgransplundring på Vaksalatorg då julen dansas ut. Belysningen börjar tas ner 20 januari och ska vara helt bortplockad i slutet av månaden.
Totalt drar hela gatubelysningen lika mycket el per timme som fyra motorvärmare till personbilar eller tre hushållsugnar.
// Signerat Uppsala kommun

Fler nyheter

PROFESSORN:
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”