UPPSALA | Stora Torget vinner Ljudmiljöpriset

Svenska Akustiska Sällskapet ger Ljudmiljöpriset 2023 till Stora Torget i Uppsala. Nu prisas Efterklang, som har tagit fram ljuddesignen till torget.

Stora Torget invigdes efter en renovering i juni 2023. Målet var ett torg med mer plats att mötas på för stadens besökare och invånare. Här finns konst, en kandelaber med lång historia i staden, porlande vatten, stämningsskapande belysning – och ljudspel, som nu prisas.

– Det är kul att Uppsala uppmärksammas för renoveringen av Stora Torget. När vi bygger Uppsala är det viktigt att vi skapar en välkomnande och trivsam plats att bo på med en levande innerstadsmiljö, säger Rafael Waters (S), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.

 

Ljudupplevelser som skapar stämning året runt

Tanken på att jobba med ljudupplevelser på Stora Torget föddes i samband med val av belysningsstolpar. Stolparna som står på torget rymmer många olika funktioner där belysning av såväl mark som omgivande fasader är en viktig del, men här finns även högtalare och eluttag som underlättar vid exempelvis evenemang och andra aktiviteter.

– Med dessa stolpar såg vi en möjlighet att inkludera positiva ljudupplevelser på torget. Ljud som finns i bakgrunden och året om på Stora Torget ska vara rogivande och ibland naturlika och tona ner trafikens omgivande brus. Just nu kan man höra ett fint fågelkvitter lite då och då, och varje morgon kl. 7, en morgonserenad, säger Helena Gaddefors Brämerson, projektledare på Stadsbyggnadsförvaltningen.

Vid speciella tillfällen spelas även intresseväckande, stämningsskapande eller humoristiska ljud som har en koppling till årstider eller till Uppsalas kultur eller historia. Närmast på tur är Violinkonsert i E-dur, RV 269, ”våren” från De fyra årstiderna av Vivaldi den 20 mars på vårdagsjämningen.

– Vi tycker att det tillför ytterligare en dimension i stadsutvecklingen. Här kan vi med ljud tillföra något oväntat som ligger helt i linje med att skapa en attraktiv och trygg stadskärna. Det är just det lilla extra som gör stadsbilden över tid mer attraktiv och levande, Lisa Thörn, vd för Citysamverkan.

 

Ett urval av vad som kan höras på Stora Torget framöver:

  • Vårdagsjämningen. Violinkonsert i E-dur, RV 269, ”våren” från De fyra årstiderna av Vivaldi spelas 20 mars på vårdagsjämningen kl. 10, 12, 14, 16 och 19.
  • Valborgsmässoafton. Under förmiddagen spelas delar ur Händels watermusic nr 1 akt. Händel skrev Water Music 1717 på uppdrag av kung George I av Storbritannien, i syfte att framföras på pråmar i floden Themsen. Kan man tänka sig ett bättre verk för att ackompanjera flottarna i Fyrisån?
  • Uppsala vaknar. Ett roligt och stämningsfullt uppvaknande med en musiksekvens och en morgonpigg tupp. Ljudet spelas upp varje morgon vid 7.00. 
    För att fira och uppmärksamma ljuden mer kommer ”Uppsala vaknar” även att spelas kl. 8 och 9 under vecka 12, 18-22 mars. Passa på att stanna upp och lyssna om du passerar torget då.
  • Uppsala, god natt. Fredag och lördag natt vid 01.00 spelas utvalda nocturne (som betyder nattlig musik) av Chopin. Musiken ska bidra till att sänka tempot på platsen och ge en känsla av trygghet efter midnatt.

 

Extern skribent: Uppsala kommun

 

 

 

Fler nyheter

MÖTESPLATSER
Uppsala kommun erbjuder föreningslivet lokaler

BILIST
Sjukhusvägen avstängd
24-31 maj

KROPP & HÄLSA
Psykisk ohälsa i skolan störst bland tjejer

KROPP & HÄLSA
Svenska solskyddsprodukter håller måttet mest

F&V
Fler grödor i växtföljden kan ge större skördar i ett förändrat klimat

UPPSALA
Kommunens befolkningsprognos 2024–2050