FÄNGSLADE FÖRFATTARES DAG: Onsdag 15 november

>>   
Arrangemanget Fängslade författares dag onsdag 15 november har temat Syrien. I Uppsala uppmärksammas också kommunens förra fristadsförfattare Sedigheh Vasmaghi, från Iran. Programmet består av högläsning av hennes dikter, en föreläsning av årets Tucholskypristagare samt föredrag om Fake news av Joakim Medin och ett samtal om att vara fängslad i Syrien. Uppsalas tidigare fristadsförfattare, Sedigheh Vasmaghi, blev nyligen fängslad och senare frisläppt mot borgen i Iran. Årets manifestation för det fria ordet uppmärksammar därför även hennes fall.
– Händelserna i Iran med författaren Sedigheh Vasmaghi är ett tydligt exempel på varför det fria ordet behöver försvaras. Fristäder för förföljda författare och konstnärer fyller en viktig funktion för att skydda och stärka yttrandefriheten och bidra till internationellt kulturutbyte, säger Peter Gustavsson (S), ordförande i kulturnämnden.
Varje år den 15 november uppmärksammas Fängslade författares dag runt om i världen. Målet är att ge stöd åt de fängslade författarna och uppmärksamma deras situation. Manifestationen i Uppsala sker i samarbete mellan flera olika organisationer. 
– Vi är glada över att årets Tucholskypristagare Yassin al-Haj Saleh, författare från Syrien, har möjlighet att komma till Uppsala och delta i en lunchföreläsning på Stadsbiblioteket. Föreläsningen sker i samarbete med Svenska PEN, säger Annika Strömberg, kulturstrateg vid kulturförvaltningen. 

Andra programpunkter under dagen är högläsning av Sedigheh Vasmaghis dikter på Stadsbiblioteket i arrangemang av Uppsala författarsällskap och Litteraturcentrum i Uppsala, följt av en lunchföreläsning av årets Tucholskypristagare. På kvällen föreläser Joakim Medin, journalist och författare bosatt i Uppsala, om ”Fake news” på Reginateatern. Senare samtalar han på engelska med den syriska författaren och universitetsdoktorn Iman Al-Ghafari. Kholod Saghir modererar samtalet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler nyheter

Uppsala vidare mot att bli europeisk kulturhuvudstad 2029

STUDIE | Distansundervisning ledde till minskad vård för psykisk ohälsa

LITTERATUR | Ny bok om strömmad läsning

Sportlovsveckan på UKK

Han blir Uppsalas nya stadsarkitekt

Uppsala utsedd till Sveriges främsta idrottskommun