NÄRINGSLIV | 400 stjärnskott till Uppsalas arbetsmarknad

Det var högt tryck när Uppsala International Hub bjöd in unga internationella talanger till Ångströmlaboratoriet. Målet var att ge tips och råd för att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden.

– Jag har studerat hemma i Brasilien, sedan i Glasgow och sedan i höstas här i Uppsala. Nu har jag fått min master i ekonomisk historia och känner att vill jag stanna, här har jag träffat min partner och jag vill ha ett arbete här i Uppsala, säger Gabriela Iwuerio Varyô från Brasilien.

Nu söker hon en traineeplats och berättar att det ibland känns komplicerat.

– Många webbsidor är bara på svenska och då blir det genast svårt, även om jag arbetar på att lära mig svenska. 

Gemensamt initiativ 

Initiativet till mingelmässan Reaching the Swedish job market kommer från Uppsala International Hub som drivs gemensamt av Uppsala kommun, Uppsala universitet Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), Region Uppsala och Svenska Handelskammaren. Syftet är att få de utländska talangerna att vilja stanna i Uppsala och att hjälpa medföljande familjemedlemmar att komma in på arbetsmarknaden.

– Vi erbjuder ett community där vi kan stötta och visa hur man skaffar ett svenskt bankkonto, hittar förskoleplats eller bara en plats att hitta nya vänner som också är i liknande situation i livet. Det är fantastiskt att över 400 personer kommit hit idag, det finns uppenbarligen en efterfrågan att få hjälp på vägen, säger Arivan Tutal, projektledare på Uppsala International Hub.

Viktigt möte

Ett 20-tal utställare fanns med på mässan på Ångströmlaboratoriet. En av dem var medarrangören SLU.

– Idag har jag kommit i kontakt med flera forskare som vill veta vägen in till  arbetsgivare. Ofta har de också en medföljande partner som undrar över jobbmöjligheter. Det finns en stor kraft i att mötas så här för jobbsökande studenter, forskare och medföljande familjer, säger Nina Nesset, studie- och karriärsvägledare, SLU.

 

Extern skribent: Uppsala kommun | 2024-03-05

 

 

 

Fler nyheter

KROPP & HÄLSA
Psykisk ohälsa i skolan störst bland tjejer

KROPP & HÄLSA
Svenska solskyddsprodukter håller måttet mest

F&V
Fler grödor i växtföljden kan ge större skördar i ett förändrat klimat

UPPSALA
Kommunens befolkningsprognos 2024–2050

TIPS & RÅD
Våren är här – så gör du om du hittar en djurunge

F&V
Nya mekanismer bakom antibiotikaresistens