Enligt redaktören: I am nineteen going on twenty, la la …

Kära läsare, rubriken flirtar naturligtvis med den klassiska sången från musikalen ”Sound of music” – men också på det faktum att UMLN snart fyller 20 år.

Åren går fort när man har roligt, brukar det heta. Och för UMLN (Uppsalamagasinet Luthagsnytt) tycks det som en absolut sanning. Nästa år firar vårt unika magasin tjugo år! Du kan räkna med att du kommer att få ta del av en hel del Luthagsnytt-nostalgi det närmaste året, och anledningen är den att magasinet 2025 firar tjugo år som gratistidskrift i Sveriges fjärde största stad, Uppsala. Det är ta mig tusan något att uppmärksamma! AI, Nato, gängvåld och annan medialt uppmärksammad oro i all ”ära”, den biten får de stora drakarna ta hand om. UMLN står för ett mänskligt och genuint lokalengagemang som grundar sig i faktumet att vi som arbetar med magasinet bor här och vill investera vårt liv i denna del av världen. Med det sagt vill vi lyfta alla de som är med och möjliggör detta engagemang; annonsörerna. För hur mycket man kanske ens skulle önska att pengar inte spelar någon roll så är verkligheten en annan. Till alla er som bidrar till magasinets fortlevnad, ett stort tack!
Detta tack riktar jag även till er som faktiskt stöttar oss med ekonomiska bidrag. Det betyder mycket för ekonomin, men även för moralen på vår lilla redaktion. Tänk att ni finns, ni som bemödar er med att sätta in pengar till magasinet. DET värmer och gör att det känns än mer motiverat att fortsätta!

Sedan magasinets start (som Luthagsnytt) 2005 har det kommit ett flertal nya tidskrifter i Uppsala. De har dykt upp och funnits ett tag och lyckats charma ett antal läsare (och annonsörer) men sedan försvunnet efter ett par, tre år. Så har det sett ut under UMLN:s snart två decennier … Och så fortsätter det att se ut. Jag och mina medarbetare vill tro att den hjärtligt folkliga tidskriften till sist ändå är den som står kvar. Vad detta anbelangar avgörs av två saker; hur bra vi som redaktion presterar samt var annonsörerna väljer att lägga sina surt förvärvade slantar. Den som lever lär bli varse.

Nog om det jordiskt nödvändiga och föga roliga! Något som faktiskt är glädjande är all den uppskattning vi på redaktionen får. Den kommer genom e-post och ibland som brev i lådan. Inte sällan får vi sms med muntra tillrop men också förfrågningar och önskemål. Vi försöker alltid att tillmötesgå våra läsare, även om det ibland blir rent omöjligt på grund av våra fysiskt (ekonomiskt) begränsade möjligheter. Men en sak är säker som amen i kyrkan; vi står på den enskilda uppsalabons sida i allt vi gör. Varje människa i vår stad är värd vår fulla uppmärksamhet, och i möjligaste mån ska det synas i vårt redaktionella material. För oss som arbetar med att skapa UMLN är det som regel en fröjd. Tänk att kunna jobba med att sätta sig in i saker och försöka förstå, för att sedan kunna återge den kunskapen till dig som läsare. Det är en ynnest! Men det tarvar även ett ansvarsfullt sinnelag då vi alltid ska göra rätt för oss.
Det händer att läsare sänder oss texter med sina personliga åsikter, och dessa publicerar vi i möjligaste mån. Förutsatt att de håller sig inom anständighetens gräns. Ibland kan insändare gå på tvärs med en artikel eller annons som vi samtidigt publicerar. Men det är ju så livet ser ut. Vi tycker ofta olika och då blir detta, att kunna uttrycka sin åsikt, så oerhört värdefullt för den enskilde och samhället; för demokratin.

I mars kommer årets vinnare av Vasaloppet (det hundrade!) att skida in i mål i Mora, och med denne kommer även våren att göra debut. Denna månad kommer också UMLN:s vårnummer ut. En edition jag vågar lova blir klart läsvärd, så håll utkik i ett UMLN-ställ nära dig!
Som potentiell annonsör har du från och med nu möjlighet att synas här, på vår webbsida, med din annons. Är du sugen? Hör i så fall av dig till oss så hittar vi en framkomlig väg tillsammans (kontaktuppgifter finner du här)!

Bäste läsare, nu önskar jag dig en skön inledning på mars och hälsar dig – och våren – varmt välkommen till vårt nästa nummer!

/Signerat Peder Strandh, redaktör UMLN

 

 

 

 

Fler nyheter

LAG & RÄTT | Misstänkt samband mellan sprängningar i september 2023

ÄRNA | Försvarsmakten överklagar dom i Uppsala Vatten-målet

MILJÖ | Förbud mot att elda trädgårdsavfall

PÅ VÄG | Fortsatt satsning på cykeln som transportmedel

GRAFISK DESIGN | Agnes från Uppsala blev finalist i tävling om yttrandefrihet

SVERIGE | Mer barn- och ungdomsidrott än innan pandemin