KULTUR | UKK presenterar sitt nya kreativa råd

>>

 

Nu presenterar vi UKK:s nya kreativa råd, som ska fungera som ett bollplank för vår ledning och i vår utveckling framåt. De nya medlemmarna är en samling framträdande aktörer som på olika sätt verkar i Uppsalas kulturliv. Tillsammans speglar de stadens kulturella historia, samtid och framtid – här finns representanter från såväl körlivet som hiphopscenen, från den kyrkliga traditionen, universitetet och det kommersiella näringslivet, och från den internationella och mångkulturella stad som Uppsala är i dag.

 

– Från att ha varit en sammansättning med representanter från både svenskt och internationellt kulturliv, så fokuserar vi nu på ett kreativt råd med helt lokal anknytning och personer som har en tydlig koppling till Uppsala. Därmed får vi fler och bättre verktyg som gör oss ännu mer relevanta för Uppsalas kulturliv och framtidsutveckling, och som kan bidra till att vi på riktigt skapar ett innehåll både för och med Uppsalaborna, säger Henrik Lillsjö, VD och konstnärlig ledare på UKK. Han fortsätter:

– Det kreativa rådet kommer att få möjlighet att bidra till vårt program med idéer och tips, utifrån vad medlemmarna tycker att Uppsala och Uppsalapubliken behöver. Det känns särskilt spännande att ha med representanter från fältet för samhällsbyggnad och urbanforskning, som kan komma med nya infallsvinklar kopplat till kulturens roll i den framtida staden. UKK har ju en central plats i utvecklingen av närområdet och hur centrala Uppsala expanderar österut.

Kreativa rådet 2023–2024

Möt de nya medlemmarna i Uppsala Konsert & Kongress kreativa råd, som är knutna till organisationen från och med nu, och som samlades vid ett uppstartsmöte på UKK torsdagen 16 november 2023.

UKK:s nya kreativa råd. Från vänster: Madeleine Banks, Simon Wimmer, Camilla Scheinert, Patric Kiraly, Rebecca Måwe, Fredrik Lindström, Meline Schou Höijer, Fredrik Frensborg, Sofia Bo, Kristin Windolf och Affe Askhar. Yared Tekeste saknas på bilden. (Foto: Magnus Hörberg)

Affe Askhar – teaterregissör

Affe Ashkar är en självlärd regissör med säte i Uppsala och Gottsunda. Han har varit aktiv på teaterscenen under 15 års tid, senast med den uppmärksammade hiphopmusikalen Bra där! på Uppsala stadsteaters stora scen. Även hans uppsättning av Vem som hon av Selauh Alsaati på Kulturhuset Skärholmen fick mycket positivt mottagande av såväl publik som kritiker. Tillsammans med Alsaati är han aktuell med den nyskrivna föreställningen Salong Golnaz, som har premiär på Uppsala stadsteater i mars 2024. Affe Ashkar tilldelades Region Uppsalas kulturstipendium 2023 för ”sin roll som omistlig kreatör i länets kulturliv”.

Madeleine Banks – koordinator på Beijerstiftelsen

Madeleine Banks har en gedigen bakgrund inom Uppsalas och Sveriges kulturliv, bland annat som evenemangsproducent på Bibliotek Uppsala, som scenkonstproducent på Dramaten och som programledare i Sveriges Radio P2. Hon har också arbetat med kultur och mänskliga rättigheter i rollen som projektledare vid Robert F. Kennedy Center for Human Rights. För närvarande är hon verksam som koordinator på Beijerstiftelsen, som främjar forskning inom naturvetenskapen, men också kultur, utbildning, inredning och design.

Sofia Bo – grundare av Zeitgeist art

Sofia Bo är idégivare och grundare av Zeitgeist art, en rörelse med cirka 700 medlemmar i Uppsalaområdet som alla uttrycker sig genom bildkonst. Sedan starten 2019 har Zeitgeist art utvecklats från ett konstgalleri till en digital plattform för konstförmedling, som ackompanjeras av fysiska konstutställningar och -mässor på olika platser i och utanför Uppsala. Genom stärkta lokala samarbeten ska antalet utställningar utökas under kommande år. Med ett brinnande engagemang för att stötta och lyfta fram konstnärliga röster bidrar Sofia och Zeitgeist art till att forma den kreativa scenen i Uppsala.

Fredrik Frensborg – affärs- och hållbarhetschef på Bjerking

Fredrik Frensborg är affärs- och hållbarhetschef på teknikkonsultbolaget Bjerking, med lång erfarenhet inom området hållbar stadsutveckling och med ett särskilt fokus på det klimatomställda samhället. Genom erfarenhet från stadsutvecklingsprojekt i främst Uppsala och Berlin, vet han att det krävs mer än tekniska innovationer för att nå våra hållbarhetsmål. Därför är han nyfiken på hur kulturen på ett konkret sätt kan hjälpa oss att förändra våra värderingar – och därigenom våra beteenden.

Patric Kiraly – huvudprojektledare för Uppsalas ansökan som europeisk kulturhuvudstad

Patric Kiraly är knuten till kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen på Uppsala kommun sedan 2019, som huvudprojektledare för Uppsalas ansökan om det europeiska kulturhuvudstadsåret 2029. Han blev Uppsalabo 1997 och har en imponerande bakgrund som tongivande konsert-, klubb- och festivalarrangör i staden. Han var med och grundade den legendariska nattklubben Cuba på Kalmar nation och har sedan arbetat som producent på Uppsala Konsert & Kongress, som ansvarig för utvecklingen av Uppsala konstmuseum och även som konstnärlig ledare för Allt ljus på Uppsala. På ett nationellt plan har han haft uppdrag för Kulturrådet, Konstnärsnämnden och Statens musikverk.

Fredrik Lindström – grundare av Galleri Wildstyle

Fredrik Lindström har en bakgrund som entreprenör och ekonomisk rådgivare, men satsar nu helhjärtat på livspassionen urban konst. Detta tar sig uttryck på det egna galleriet Wildstyle på Kyrkogårdsgatan i Uppsala. Det startades 2022 som en plats för den samtidskonst som har sina rötter i graffitikultur och street art. Lindström har under många år följt konstnärer inom scenen, varav flera av de största kommer från Uppsala. Därmed finns ett rikt kulturhistoriskt arv för galleriet att förvalta och spännande konstnärskap att synliggöra för konstintresserade i dag och i framtiden.

Rebecca Måwe – producent på Musicum vid Uppsala universitet

Rebecca Måwe är producent för Uppsala universitetets två orkestrar Kungliga Akademiska kapellet och Uppsala University Jazz Orchestra, som båda är knutna till institutionen Musicum. Hon är också en erfaren körsångare med bakgrund i flera av Uppsalas körer. Under 2023 har hon anlitats som projektledare för Uppsala körfest som genomfördes för första gången i september på Uppsala Konsert & Kongress och i Uppsala domkyrka.

Camilla Scheinert – koordinator för samverkan och forskningskommunikation vid Institutet för bostads- och urbanforskning (IBF), Uppsala universitet

I sin roll som koordinator på IBF, ett institut som bedriver mångvetenskaplig forskning som rör frågor kring stadsutveckling, segregation och klimatomställning, arbetar Camilla Scheinert med att skapa olika mötesplatser – både inom universitetet och mellan akademin och andra samhällsaktörer. Hon är engagerad i hur forskning och akademi kan bli en mer integrerad del av det omgivande samhället. Hon är särskilt intresserad av att utforska sammanhang där kultur och akademi kan mötas i staden och vilken roll kulturen kan spela i en sådan rörelse.

Meline Höijer Schou – konstnär och grundare av Kulturhuset Leoparden

Konstnären Meline Höijer Schou är grundare av Kulturhuset Leoparden på Svartbäcksgatan i Uppsala – ett kreativt vardagsrum i samhällsrummet för ungdomar och unga vuxna. Hennes intention är att erbjuda en plats för kulturuttryck och skapande som ger avtryck i en trygg och utvecklande miljö. Meline Höijer Schou är verksam som enhetschef och konstnärlig ledare vid sidan om sitt eget konstnärskap.

Yared Tekeste – konsert- och klubbarrangör och grundare av Uppsala Reggae Festival

Yared Tekeste har varit DJ, bokare och konsertarrangör sedan 1970-talet, och är mest känd som mannen bakom Uppsala Reggae Festival. Redan under tidigt 90-tal bokade han världsartister som Angélique Kidjo och Youssou N’Dour till den legendariska klubben Rackis och sedan mer än 20 år bjuder han reggaescenens främsta stjärnor till reggaefestivalen, som är en av sommarens återkommande höjdpunkter i Uppsala.

Simon Wimmer – musikproducent och DJ

Simon ”Sai” Wimmer är producent och DJ från Uppsala och har framför allt gjort sig känd som en av medlemmarna i den hyllade hiphop-gruppen Labyrint. Efter gruppens nedläggning 2019 har han fortsatt att turnera och producera musik med bandkollegan och rapparen Aki. Han har också arbetat med teater, både som kompositör, ljuddesigner och manusförfattare. På Uppsala stadsteater var han en av skaparna till hiphop-föreställningen Bra där! och under 2024 arbetar han med musiken till dramakomedin Salong Golnaz i regi av Affe Ashkar, som han har ett mångårigt samarbete med.

Kristin Windolf – domkyrkokomminister i Uppsala domkyrka

Kristin Windolf är präst och domkyrkokomminister i Uppsala domkyrka, där hon särskilt driver frågor om konst och kultur. Hon är ansvarig för ett antal större kulturprojekt i Svenska kyrkan i samverkan med författare och konstnärer. Hon är initiativtagare till och projektledare för Existentiell Litteraturfestival, som arrangeras i samarbete med Sigtunastiftelsen. 2018 tog hon initiativet till domkyrkans förvärv av videoverket Visitation av den amerikanske konstnären Bill Viola.

 

Extern skribent: Uppsala konsert och kongress

 

 

 

Fler nyheter

UMLN —
God Jul med tips på aktiviteter

F&V —
App lindrar psykiska symptom hos föräldrar som mist ett barn

REGION UPPSALA —
Ekonomiska satsningar i länet

LÄSNING —
Bibliotek Uppsala får
920 000 kronor för att få fler unga att läsa

UPPSALA KOMMUN —
Invånarna har sagt sitt – lokala satsningar i Medborgarbudgeten

MUSIK / LIVE —
Veronica Maggio inviger Studenternas IP som konsertarena