UTFLYKTSMÅL | Makalös pärla vid Ekolns strand

Detta är en artikel hämtad från UMLN:s sommarnummer (#2) 2023

>>

(Fler bilder visas längst ner i denna artikel)

Krusenberg herrgård är en plats där historiens vingslag ständigt är närvarande. Med sitt vackra läge invid Mälarviken Ekolns strand samt rika utbud lockar den som dagsutflykt såväl som till längre vistelser. Alla slott och herrgårdar med självaktning har dessutom ett eget spöke. På Krusenberg kan den som har turen på sin sida möta det godhjärtade slottsspöket ”Vita frun”. Se bara till att svänga av länsväg 255 vid Krusenberg så kommer resten av sig självt.

 

Grönskan är nästan bedövande vacker i sin intensitet när man anländer genom den långa allén som leder fram till Krusenberg herrgård. På fälten som följer allén betar hästar av det frodiga gräset och en bit längre bort syns två ryttare rida fram över det milt böljande landskapet.

Herrgården med anor från 1600-talet är en ytterst välbevarad uppländsk pärla. Den är sedan länge ett populärt utflyktsmål för uppsalabor och stockholmare. Många är de par som har vigts här, och ännu fler har kommit till platsen för att koppla av och unna sig en stärkande vistelse.

Den som vill och har möjlighet kan checka in i något av de smakfullt inredda rummen, för en eller flera nätter, och då se fram emot härliga måltider och avkopplande spabehandlingar. Frukostbuffén har av besökare fått omdömet makalös, och det om något är väl att inleda dagen med?! På kvällarna serveras under sommaren grillbuffé i Brygghuset, precis invid stranden, ackompanjerad av vågskvalp och sjöfåglarnas sång. För den som inte bor på herrgården går det ändå bra att stanna för en fika eller lunch i Krusenberg herrgårds Brygghuset.

Krusenberg herrgård i sensommarskrud. (Foto: Jesper Molin).

Den absoluta närheten till Mälarviken Ekoln gör att ett dopp i det blå aldrig är långt borta. För den som ändå helst vill aktivera sig på andra sätt än simning finns möjligheter till cricket, boule och padel. De förstnämnda spelas i herrgårdens lummiga trädgård.

För den som inte är ute efter utmaningar som sportaktiviteter lämpar sig ändå Krusenberg herrgård alldeles ypperligt med sin rofyllda atmosfär. Här kan du som besökare strosa runt och upptäcka alltifrån eleganta detaljer i arkitektur och inredning till landsbygdens stilla bris. Ta tillfället i akt att njuta av den vackra trädgården, den kringliggande lantliga idyllen och för all del; Ekoln från en kanot lånad av herrgården. Bara din fantasi sätter gränser, och Krusenberg herrgård öppnar upp för alla möjligheter.

Men hur var det då med den Vita frun, frågar sig vän av ordning? Jo, hon är vänligt sinnad men kan emellanåt göra sin närvaro påmind när personal ska duka av efter en sittning i en av herrgårdens salonger. Därför dukas det alltid ett extra kuvert, för den Vita frun, när herrgårdens folk ämnar att dinera.

BILDER:

Frukostbuffén får av besökare omdömet ”makalös” där den serveras i Krusenbergs vackra miljö. (Foto: Hannes Söderlund)
Ett dopp är aldrig långt bort på Krusenberg! (Foto: Maria Öhman)
Här finns alla möjligheter att kunna få en god natts sömn. (Foto: Krusenberg herrgård/Sabis)
Välkommen till bords! (Foto: Hannes Söderlund)
Krusenberg herrgård har en lång tradition att servera afternoon tea i sina salonger. (Foto: Hannes Söderlund)

 

Skribent: Peder Strandh • UMLN sommar (#2) 2023

 

 

 

Fler nyheter

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”

SJUKVÅRD —
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer