MINNESORD | Helena Harnesk – En kunnig eldsjäl har slocknat

Minnesord

>>

Den 25 april avled en av Stabby prästgårds främsta beskyddare, tillika förvaltare, Helena Harnesk vid en ålder av 84 år. Helena brann för, och kunde det mesta om, den gamla prästgården i nordvästra Uppsala.

 

För Bondkyrko hembygdsförenings räkning skriver styrelseordförande Gunilla Stenkula följande:
Helena Harnesk som har betytt så mycket för Bondkyrko hembygdsförening, slutade sina dagar på jorden den 25 april. Till hennes minne gör vi nu en insamling till underhåll och vård av byggnaderna på Stabby prästgård. Den pågår i första hand till den 31 maj, då begravningen äger rum. Insamlingsresultatet redovisar vi på minnesstunden på prästgården samma dag, på hemsidan och till dig personligen.

Swishnummer till föreningen 123 209 77 80, bankgirokonto 5382-7192.

Som meddelande skriv:
”Till Helenas minne” och ditt namn.
Varmt välkommen med din gåva!

För Bondkyrko hembygdsförening
Gunilla Stenkula ordförande

______________

 

Helena Harnesk i februari 2023. Det skulle komma att bli den sista bilden vi tog av henne. Den publicerades senare i magasinets vårnummer.

 

Helena Harnesk och UMLN

Så sent som i UMLN:s vårnummer intervjuade vi Helena Harnesk, då tillsammans med hennes kollega från Bondkyrko hembygdsförening Ulf Hellman, med anledning av Stabby prästgårds framtida utmaningar. Genom åren har jag haft den stora glädjen att göra en serie artklar om f.d. stadsarkitekten Gunnar Leches hus i Luthagen. Helena och jag (läs Peder Strandh, red) hade långt framskridna planer på att ta upp serien igen, denna gång med fokus på Leches hus runt om i övriga delar av Uppsala. Nu blir det dessvärre inget av den saken, något jag tycker är väldigt synd och beklagar.

Kunskap och förvaltande

Helena Harnesk om någon visste värdet av att förvalta och undervisa om vårt gemensamma lokala arv. Med många år bakom sig som anställd vid Upplandsmuseet, som författare till åtskilliga böcker med Uppsala i fokus liksom stadsguide så var hon sannerligen en viktig och mycket omtyckt profil i staden. Inte minst bland alla dem hon  Det är med stor saknad vi tar avsked av Helena Harnesk. Tack för allt du har gjort för vår stad och i synnerhet Stabby prästgård!

UMLN genom Peder Strandh 

 

 

 

Fler nyheter

BOKTIPS:
Uppsalakusiner skriver Uppsaladeckare

LITTERATUR:
Sommarläsning enligt Uppsala bokhandel

UNDERHÅLLNING —
Årets Allsång på Skansen

BANDY —
SM-finalerna stannar i Västerås 2025 och 2026

ÄRNA | F16 —
Internationell stabsövning för Flygvapnets basförsvar

VÅRD —
”Adhd på nätet” ska göra specialistvården mer tillgänglig