BOKTIPS: Lev ett så långt och lyckligt liv som möjligt

[Artikeln är hämtad från UMLN nr 1, 2022]

>>

 

Under åren har jag fått väldigt många redogörelser för hur man ska förbättra sina odds att hålla sig vacker, ungdomlig och frisk. Med stigande ålder har jag blivit alltmer skeptisk, särskilt när rekommendationerna har varit glädjedödande som att minimera fettet i maten, träna jättehårt och skippa all alkohol. Det har helt enkelt inte gått att följa dessa regler mer än någon vecka, jag är ingen asket. Ändå lever jag fortfarande och är vid god hälsa.

 

 

 

Nu har det kommit ut en bok som förtjänar att spridas till alla som plågar sig för att uppnå det omöjliga. Den är skriven av den medelålders allmänläkaren Fredrik Nyström och heter Radikalt lagom: Så lever du långt och lyckligt utan att träna, banta och stressa dig till döds. Boken innehåller en del statistik och medicinska facktermer men vi som läst otaliga kvasivetenskapliga hälsoråd har ingen svårighet att förstå. Författaren genomför egna kontrollerade försök och refererar till pålitliga källor inom det ena området efter det andra. Vi får äntligen reda på att det inte är farligt att vara lite tjock, att det är skadligt att springa maratonlopp om man inte har en lämpad fysik, att man inte ska stå upp och arbeta, att tävlingsidrott är skadligt, att fibrer inte gör nytta, att mejerifetter är bra, att det går fint att fungera utan att äta frukost. Med mera.
Med särskild glädje läste jag kapitlet ”Vin, din nya hälsodryck” där vi får rådet att  lägga pengarna på gott vin och dricka ett glas om dagen (två för karlar) i stället för ofta onyttiga kost- och vitamintillskott.

Ett par gamla råd får fortsatt godkänt: Ät inte socker och andra kolhydrater i onödan och ägna dig åt det du trivs med. Social samvaro med goda vänner gör oss friska och lyckliga. Jag väljer att tro på doktor Nyströms bok tills motsatsen visar sig.

Författare: Maria Wold-Troell

 

 

 

Fler nyheter

KULTUR —
Skönt groove väntar på Uppsala Reggae Festival 2024

UTFLYKTSMÅL —
Sommarens bakluckeloppis i Ulva

STRANDH-
HUGGET hos folkäre KNUT KNUTSON

KULTUR —
Utställningen Svampskogens hemligheter

UPPSALA FÖRR —
Historiska temavandringen ”De som drev framåt”

SJUKVÅRD —
Undernäring hos sjuka och äldre behöver uppmärksammas mer