BOKTIPS: Lev ett så långt och lyckligt liv som möjligt

[Artikeln är hämtad från UMLN nr 1, 2022]

>>

 

Under åren har jag fått väldigt många redogörelser för hur man ska förbättra sina odds att hålla sig vacker, ungdomlig och frisk. Med stigande ålder har jag blivit alltmer skeptisk, särskilt när rekommendationerna har varit glädjedödande som att minimera fettet i maten, träna jättehårt och skippa all alkohol. Det har helt enkelt inte gått att följa dessa regler mer än någon vecka, jag är ingen asket. Ändå lever jag fortfarande och är vid god hälsa.

 

 

 

Nu har det kommit ut en bok som förtjänar att spridas till alla som plågar sig för att uppnå det omöjliga. Den är skriven av den medelålders allmänläkaren Fredrik Nyström och heter Radikalt lagom: Så lever du långt och lyckligt utan att träna, banta och stressa dig till döds. Boken innehåller en del statistik och medicinska facktermer men vi som läst otaliga kvasivetenskapliga hälsoråd har ingen svårighet att förstå. Författaren genomför egna kontrollerade försök och refererar till pålitliga källor inom det ena området efter det andra. Vi får äntligen reda på att det inte är farligt att vara lite tjock, att det är skadligt att springa maratonlopp om man inte har en lämpad fysik, att man inte ska stå upp och arbeta, att tävlingsidrott är skadligt, att fibrer inte gör nytta, att mejerifetter är bra, att det går fint att fungera utan att äta frukost. Med mera.
Med särskild glädje läste jag kapitlet ”Vin, din nya hälsodryck” där vi får rådet att  lägga pengarna på gott vin och dricka ett glas om dagen (två för karlar) i stället för ofta onyttiga kost- och vitamintillskott.

Ett par gamla råd får fortsatt godkänt: Ät inte socker och andra kolhydrater i onödan och ägna dig åt det du trivs med. Social samvaro med goda vänner gör oss friska och lyckliga. Jag väljer att tro på doktor Nyströms bok tills motsatsen visar sig.

Författare: Maria Wold-Troell

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler nyheter

Enligt redaktören: I am nineteen going on twenty, la la …

FORSKNING | Landskapsexperiment för hållbar livsmedelsproduktion och biologisk mångfald

FORSKNING | Forskarnas fällor med ko-urin hindrade malarians framfart

KULTUR | Zara Larsson dragplåster till Uppsalas nya musikfestival

Uppsala vidare mot att bli europeisk kulturhuvudstad 2029

STUDIE | Distansundervisning ledde till minskad vård för psykisk ohälsa