UPPSALA CITY | Så ska cityhandeln få det lättare

CORONAPANDEMIN / UPPSALA KOMMUN —

På eftermiddagen höll Uppsala kommun en digital pressträff med anledning av kommunstyrelsens extrainsatta sammanträde. Det kommer att hållas i morgon kväll (läs onsdag 11 november) och väntas besluta om ett antal åtgärder för att mildra effekterna av pandemin hos det lokala näringslivet.

– Vi vet att näringslivet har stora problem sedan vi i våras drabbades av coronapandemin. Vi är alla väldigt bekymrade över den rådande smittsituationen i Uppsala och vill se att alla Uppsalabor gör allt de kan för att minska smittspridningen, sade kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) som var först ut i pressträffen.

Bland de förslag som troligtvis kommer att antas i morgon finns också ett om att så kallade trängselvärdar ska sättas in i Uppsala city inför julhandeln.

– Ja, vi vet ju alla hur det brukar se ut vid en normal julhandel, det är trångt. Och det måste vi kunna påverka så att det blir tryggt att julhandla i city 2020, fortsatte Erik Pelling.

TRETTIONIO KOM DET FRÅN CENTRALA UPPSALA …
Liberala kommunalrådet Mohamad Hassan var med på direktlänk från någon av Uppsala citys affärsgator. Han hade kommit fram till att Uppsala kommun har tagit fram 39 stöttande beslut sedan april – samtliga med syftet att hjälpa näringsidkarna i Uppsala.
– Sedan har vi ju mer och mer gått över till att jobba mot digitala plattformar, för att underlätta för handlarna, tillade han. Vi ser en trend där konsumenter allt oftare ger sig ut med mer uttalade mål om vad det är de är på jakt efter.

UNDERLÄTTA FÖR PARKERING I CITY

Uppsala kommun vill ”coronajustera” parkeringsavgifterna i zon A, samt i UPAB:s P-hus i zonen, till 1 krona för första timmen. Dessutom vill man införa korttidsparkering vid S:t Eriks torg samt se över om andra platser, i de centrala delarna av staden, kan vara aktuella för en sådan justering. Dessa förändringar kommer i så fall att gälla, som längst, till den 31 augusti nästa år (2021). 

ALLT LJUS PÅ UPPSALA RIKTAS OM

Annat som förväntas beslutas vid morgondagens sammanträde märks installation av trygghetsbelysning på Klostergatan, mellan Dragarbrunnsgatan och Svartbäcksgatan. Dessutom vill man öka tryggheten i Stadsträdgården genom utökad belysning. Pengar till detta tas från årets uteblivna ”Allt ljus på Uppsala”.

DOLDIS TILL FÖRETAGSAKUT SKA MARKNADSFÖRAS

Uppsala kommun har sedan coronapandemin tog sitt grepp om Uppsala låtit inrätta en Företagsakut till vilken Uppsalas näringsidkare ska kunna vända sig för att få stöd och rådgivning. Denna kan emellertid utnyttjas än mer, är signalen kommunen sänder. Man vill nu satsa ännu mer på att informera Uppsalas näringsidkare om att den typen av hjälp finns att få.

Uppsala Citysamverkan
ska få extra verksamhetsstöd för utvecklandet av en digital cityplattform (i app-väg).
Lisa Thörn, VD för Uppsala Citysamverkan (centrumutvecklare), välkomnar naturligtvis satsningen och inleder sitt anförande vid presskonferensen med att tacka kommunen och andra parter för ”lyhördheten”.
– Vår ambition är alltid att ha en attraktiv och trygg stadskärna, säger hon och tillägger: Initiativet med P-platserna är något vi välkomnar, inte minst som ett symboliskt värde.

Näringslivsdirektören Charlotte Skott passade på att tacka det lokala näringslivet för många kloka idéer, vilja till flexibilitet och ansträngningar för att ställa om.

_________________________
Peder Strandh, UMLN redaktion

Fler nyheter

BILIST
Sjukhusvägen avstängd
24-31 maj

KROPP & HÄLSA
Psykisk ohälsa i skolan störst bland tjejer

KROPP & HÄLSA
Svenska solskyddsprodukter håller måttet mest

F&V
Fler grödor i växtföljden kan ge större skördar i ett förändrat klimat

UPPSALA
Kommunens befolkningsprognos 2024–2050

TIPS & RÅD
Våren är här – så gör du om du hittar en djurunge