Okunskapen om vad strålbehandling innebär är stor. Minst lika stor är kanske okunskapen om att Sverige sedan 70 år har haft en världsledande roll inom detta område med banbrytande forskning och en rad innovationer. Allt började under 1950-talet vid Gustav Werners Institut i Uppsala, där man under ledning av bland andra Börje Larsson genomförde de första cancerbehandlingarna med protoner.
För att berätta om den svenska strålbehandlingens fascinerande utveckling öppnar Medicinhistoriska museet utställningen Strålning mot cancer – 70 års utveckling med fokus Uppsala på söndag, 30 mars. Utställningen berättar om den svenska framgångssagan som tog sin början under 1950-talet, och som blev internationellt känd vid en internationell konferens i Uppsala 1972 om användandet av datorer inom strålbehandling.
En arbetsgrupp inom ”Branschhistorisk förening för strålbehandling” (BHFS) bestående av tidigare forskare, kliniker, utvecklare och företagsledare som alla varit med om att forma den historiska utvecklingen, har i utställningen skapat en visuellt spännande tidsresa över strålbehandlingens utveckling med fokus på vår stad. Här kan man bland annat uppleva en gestaltning av modern strålbehandling på en patient i form av en textilskulptur skapad av konstnären Kristina Skantze.
– Man måste titta på dåtid för att förstå nutid och kunna forma framtid. Det är en beskrivning av svensk strålbehandling i ett nötskal. Och i den här utställningen existerar dåtid, nutid och framtid samtidigt. Syftet är att med autentiska föremål, digital teknik och konstnärlig gestaltning belysa den medicintekniska historiken inom strålbehandlingsområdet. Ett av våra viktigaste mål är att informera och lugna allmänheten om vad strålbehandling är och berätta om den viktiga roll den har inom dagens cancervård, säger Hans Dahlin, ordförande i BHFS.
Medicinhistoriska museets chef Anna Stenkula förklarar att ursprungstanken med museet, formulerad av en av museets grundare Lars Thorén, var att museet inte bara skulle berätta om gamla föremål utan framförallt visa på utvecklingen.
– Han satte sin prägel på museets stora föremålssamling som idag är unik då den illustrerar medicinens förändring genom den tekniska utvecklingen för diagnostik, behandling och vård, med ett stort fokus på det som skett på Akademiska sjukhuset i Uppsala. De äldsta föremålen är från 1600-talet och det nyaste från 2024, berättar Anna Stenkula.
– Med sin utställning, Strålning mot cancer – 70 års utveckling med fokus Uppsala, berättar Branschhistorisk förening för strålbehandling om en viktig del av vården som tidigare inte har funnits representerad i museets samling. Det är en utställning vars ämne berör många och som i sin form, framtagen med stor kunskap, kommer att kunna nå en bred besöksgrupp då den är både informativ, förtroendeingivande och inger hopp, avslutar Anna Stenkula.
……………
Strålning mot cancer – 70 års utveckling med fokus Uppsala visas på Medicinhistoriska museet i Uppsala 30 mars – 30 november 2025. Ambitionen är att därefter kunna låta utställningen vandra runt i landet, bland annat till olika onkologiska kliniker.
Utställningen är ett samarbetsprojekt mellan Branschhistorisk förening för Strålbehandling (BHFS) och Medicinhistoriska museet.
Producerad med stöd av Världsklass Uppsala, Upsala Läkareförening, Elekta AB, Raysearch Laboratories AB, C-Rad AB, ScandiNova Systems AB, Micropos Medical AB, Naslund Medical AB, ScandiDos AB.
// Extern skribent: Medicinhistoriska museet, Uppsala universitet
LÄS ÄVEN
Lovande behandlingsmetod mot ändtarmscancer