UPPSALA —
Tak för antal listade patienter per läkare blir verklighet

VÅRD
Region Uppsalas förvaltning Nära vård och hälsa påbörjar nu arbetet med att införa ett tak för antal listade patienter per läkare, ett beslut som tidigare fattats av vårdstyrelsen.

Syftet är att göra det möjligt för vårdcentralerna att arbeta mer förebyggande med sina patienter, vilket ligger i linje med vårdens omställning mot en mer effektiv och nära vård.

Riktvärdet för hur många listade patienter varje läkare ska ha kommer att ligga på cirka 1 100. Tanken är att läkarna tillsammans med övriga medarbetare i teamet ska få en bättre överblick över patientgruppen. De kan kontinuerligt följa varje patient närmare och jobba mer förebyggande, vilket ska ge bättre kvalitet och öka patientsäkerheten.

– Idag har läkarna ofta det dubbla antalet patienter vilket gör att de inte har möjlighet att arbeta med full kontinuitet och så proaktivt som de kan med ett mindre antal patienter. Det kan leda till att patienter hamnar på fel vårdnivå, exempelvis på sjukhus, utan att det kanske egentligen behövs, säger Louise Hamark, förvaltningsdirektör för Nära vård och hälsa.

Satsningen kommer att kräva fler läkare och utvecklade arbetssätt. Nära vård och hälsa har beviljats 12 miljoner kronor för att kunna testa det nya arbetssättet. Medlen är avsatta utifrån den modell som finns för så kallad strukturersättning vilken baseras på avståndet till närmsta sjukhus. Almunge, Skutskärs och Knivsta vårdcentral är de som valts ut. Det nya arbetssättet gör att dessa vårdcentraler behöver fler läkare och rekrytering pågår.  

Att som läkare kunna jobba mer förebyggande kring hälsa med sina patienter är enligt Louise Hamark en viktig arbetsmiljöfråga, och kommer att göra Nära vård och hälsa till en mer attraktiv arbetsgivare. För patienterna är fördelen att doktorn och vårdcentralen blir mer tillgänglig.  Tanken är att arbetssättet så småningom ska omfatta samtliga av Nära vård och hälsas vårdcentraler.

– Tack vare en maxgräns om antal listade patienter per läkare kan vi i primärvården äntligen bli mer robusta och ta den roll vi bör och ska ta, att se till att varje patient är på rätt vårdnivå och att ingen patient som inte behöver hamnar på sjukhuset. Det kommer sannolikt visa sig vara effektivt för hela vårdkedjan och hela hälso- och sjukvårdssystemet, avslutar Louise Hamark.

– Det är glädjande att Nära vård och hälsa påbörjar arbetet med dessa piloter som ska bana väg för nya arbetssätt i primärvården. Att öka antalet läkare och ge mer tid med varje patient är också en viktig pusselbit för att bygga bra team i primärvården och lyckas både behålla och rekrytera läkare till primärvården, säger Vivianne Macdisi (S), vårdstyrelsens ordförande.

Extern skribent: Region Uppsala

 

 

 

 

 

Fler nyheter

DHR —
”Snö är ingen naturlag”

DJUR & NATUR —
Åtgärder för att stoppa invasiv plattmask

VÅREN 2025 —
Vårens höjdpunkter på Stadsbiblioteket

UPPSALA ÖST —
Projektet bakom den nya Kvarngärdes-
skolan får pris

STATISTIK —
Uppsalas befolkning fortsätter att växa

SENIOR —
HjärnGreppet – Livsstilsprogramet för seniorer i Uppsala