Hållplatsnamnen har tagits fram tillsammans med Uppsala kommun inom spårvägssamarbetet och kommunens namngivningsnämnd. Förslaget har också beretts med bland annat Institutet för Språk och Folkminnen.
– Vi har haft ett omfattande och gott samarbete med olika intressenter för att ta fram namnen. Namnen är viktiga både för att underlätta för resenärer när de planerar sin resa och för att veta var de ska kliva av och på. Att namnen är genomtänkta är också viktigt för förare och stadens funktioner i stort, eftersom de används i många sammanhang som orienteringspunkter, säger Karin Svingby, trafikdirektör, Region Uppsala.
Namnsättningen är baserad på de principer som regionen använder vid namngivning av busshållplatser. Namnen ska göra det tydligt för resenären var man befinner sig, samtidigt som namnen ska vara beständiga över tid. I första hand används namn på korsande vägar och kända landmärken, exempelvis Akademiska sjukhuset, eller en historisk byggnad som kyrka eller slott.

Under namnsättningen tas hänsyn till historiska och kulturella referenser. Hållplatsnamn ska också vara lätta att uttala, uppfatta och minnas, samt vara lättstavade.
– Jag är riktigt nöjd med de namn som vi har landat i. Det är glädjande att vi har kommit så här långt och att de som bor eller arbetar längs den planerade sträckan får en tydligare bild av var spårvagnen kommer att stanna, säger Jenny Lundström (MP), ordförande i trafik- och samhällsutvecklingsnämnden, Region Uppsala.
Större verksamheter och fastighetsägare längs sträckningen har fått lämna synpunkter på förslagen. Det gäller bland annat Uppsala universitet, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), Uppsalahem och Vasakronan.
Uppsala spårväg blir 17 kilometer lång och syr ihop stadens olika delar genom två olika flöden. Längs rutterna kommer det att finnas 22 hållplatser, inklusive Uppsala C och den nya stationen i Bergsbrunna. Två av dessa hållplatser kommer att få namn efter platser som, i skrivande stund, ännu inte har fått sina namn fastställda. Samtliga hållplatser kommer att bli tillgänglighetsanpassade samt förses med konstnärliga utsmyckningar.
Beslutet om namnen fattades av Region Uppsalas trafikdirektör Karin Svingby den 23 maj. Arbetet med alla hållplatser ska vara färdigt inför det att spårvägen tas i bruk år 2029.
// Extern skribent: Region Uppsala
LÄS ÄVEN:
Spårväg bekräftas som bästa alternativ [publ. 23 augusti 2023]