TIPS: Väck liv i dina gamla sedlar

Insamling • Gamla sedlar | Naturskyddsföreningen / Världens Barn

Dina gamla ”ogiltiga” sedlar har fortfarande ett värde om du sänder dessa till stödorganisationer som Naturskyddsföreningen och Världens Barn. // Redaktion

>>
Det uppskattas att det finns miljarder svenska kronor i ogiltiga sedlar runt om i landet. Nu samlar Naturskyddsföreningen och Världens Barn in dessa som då återfår sitt värde.
 

När Radiohjälpens insamlingskampanj för Världens Barn och Naturskyddsföreningen tar emot dessa pengar och skickar vidare till Riksbanken får dessa valörer sitt värde åter. Många små sedlar kan göra stor skillnad i det arbete som genomförs i Sverige och runt om i världen.

– Det senaste halvåret har vi fått in omkring en halv miljon kronor i gamla sedlar. Det är pengar som gör stor skillnad för barn runt om i världen. 500 kronor räcker till att ge en fotprotes till ett barn i Afghanistan som trampat på en mina och 7 000 kronor till att montera en flyttbar skola i Bangladesh, vilket ger barn i översvämningsdrabbade områden möjlighet till utbildning och en bättre framtid, säger Evy Jonsson, generalsekreterare för Riksinsamlingen för Världens Barn.

De pengar som kommer in till insamlingen för Världens Barn ger stöd till barn som befinner sig i akuta och svåra situationer, men förebygger även att barn överhuvudtaget ska behöva hamna i utsatthet. Med de pengar som skänktes till kampanjen för Världens Barn förra året genomförs nu insatser för omkring en miljon barn och unga.

De sedlar som sänds till Naturskyddsföreningen går naturligtvis till deras insatser för allas vår miljö. När själva sedlarna kommer till Riksbanken (från de båda stödorganisationerna) eldas dessa upp. Något Naturskyddsföreningen formulerar så här: ”Det fina i kråksången är sedan att de gamla sedlarna strimlas och bränns för att bli fjärrvärme”.

Skicka in dina ogiltiga sedlar i ett kuvert till den eller de organisationer du vill stödja så sköter dessa sedan kontakten med Riksbanken. Lägg gärna med en lapp om var pengarna kommer ifrån, så underlättar det vid eventuella frågor från Riksbanken. Det spelar ingen roll hur gamla sedlarna är.

Gör så här:

  1. Leta fram gamla utgångna sedlar, de finns på de mest oanade ställen. Under 2016 gick 20-, 50- och 1000-lappen ut. Den 30 juni 2017 gick sedan femhundringen och hundringens sedlar också ut.
  2. Plocka fram ett vanligt kuvert och skriv till antingen:

    Naturskyddsföreningen
    Att: Selma
    Box 4624
    116 91 Stockholm

    eller

    Riksinsamlingen för Världens Barn
    C/o Rädda Barnen
    107 88 Stockholm

  3. Sätt på frimärke, lägg på lådan och du är klar!

Viktigt att notera är att Riksbanken gör en bedömning för varje ärende de får. Ingen av de två organisationerna har ett avtal eller samarbete med Riksbanken och Riksbanken samlar inte in pengar till någon av dessa.
Ytterligare information om Riksbankens hantering av gamla sedlar hittar du här.

OBS! På grund av stöldrisk tar organisationerna endast emot redan utgångna sedlar och INGA mynt.

<<
_____________________
redaktion@luthagsnytt.se

Fler nyheter

DHR —
”Snö är ingen naturlag”

DJUR & NATUR —
Åtgärder för att stoppa invasiv plattmask

VÅREN 2025 —
Vårens höjdpunkter på Stadsbiblioteket

UPPSALA ÖST —
Projektet bakom den nya Kvarngärdes-
skolan får pris

STATISTIK —
Uppsalas befolkning fortsätter att växa

SENIOR —
HjärnGreppet – Livsstilsprogramet för seniorer i Uppsala